„Министерство на културата счита, че Дружеството на пловдивските художници не следва да бъде лишено от свой дом и същевременно сцена за изява на артисти от други творчески гилдии, като се надява на положителна развръзка от така създалата се ситуация”, това пише министър Боил Банов в писмо отговор на сигнала, подаден от председателя на ДПХ Снежана Фурнаджиева на 3 май тази година. 

В отговора на писмото се посочва още, че Министерството на културата е съпричастно към проблемите на Дружеството на пловдивските художници и ще съдейства с каквото е необходимо за по-нататъшното решение на казуса. 

Все пак от културното ведомство подчертават, че поставените в писмото въпроси се отнасят до разпореждане с имот общинска собственост, както и до законосъобразността на действия от страна на други юридически лица, пише PlovdivTime. 

Министерството на културата е запознало с позицията си и кмета на Пловдив Иван Тотев в писмо до него от 1 юли 2019 г. В писмото се изразява надежда за положителна развръзка на създалата се ситуация. Подкрепа за  правото на ползване на сградата изразиха и председателят на Комисията по култура и медии в НС Вежди Рашидов и омбудсманът Мая Манолова. 

Независимо от позицията  им, както и от факта, че средствата за построяването на сградата дойдоха от държавата, а тя подкрепи пловдивските художници, преди няколко дни Иван Тотев обяви, че Градска художествена галерия ще се разпорежда с новопостроената галерия на ул. „Гладстон” 32.