Американският посланик Херо Мустафа пристига в Пловдив за официалното откриване на Епископската базилика на Филипопол в неделя от 10.30 ч. Покана за откриването са получили и премиерът в оставка Бойко Борисов, министърът на културата в кабинета му Боил Банов, както и колежката му с ресор икономика и туризъм Марияна Николова. Никой от тях обаче не е потвърдил присъствието си, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Откриването, което ще се случи на Международния ден за опазването на паметниците на културата, ще протече при засилени мерки за сигурност, заради пандемията от Ковид-19. Присъстващите на церемонията ще се ограничен брой, а цялото събитие ще се излъчва наживо в сайта и фейсбук страницата на Общината.

Днес реставраторът на мозайките Елена Кантарева-Дечева разведе журналисти, за да разкаже вълнуващата им история и да върне времето назад с цветна възстановка на сградата, нейното великолепие и преустройствата, които е претърпяла през годините. 

Представени  бяха основните атракции, зоните за обучение и конферентни събития, както и местата да тематични игри за децата. Още от понеделник новата музейна експозиция ще отвори врати и за посетители. Цената на входния билет е 12 лв.