Бог Дионис ще поведе шествие от пл. "Стефан Стамболов" до към Стария град за откриването на 15-ото издание на "Дефиле на младото вино" от 13 ч. на 24 ноември. В подстъпите на архитектурния резерват ще бъде отворена първата бъчва младо вино от тазгодишната реколта, а ансамбъл "Тракия" още повече ще сгорещи кръвта на присъстващите. След официалната церемония всеки ще може да обиколи 19-те възрожденски къщи, където са предвидени дегустации - на 24 ноември (14 до 18 ч.), на 25 ноември (11 до 18 ч.), на 26 ноември (11 до 17 ч.).

Участниците са 67, сред които най-добрите производители на вина и вкусни храни. Новите фирми сред тях са 12. Тази година винопроизводителите са с рекорден брой – 50. Деветнадесет обекта, от които 3 нови, ще отворят врати по  време на дефилето. Това са ресторант – градина "Филипополис", Граждански клуб, галерия "Енчо Пиронков", къща "Нишанян", резиденция "Тракарт", къща "Бирдас", Аптека "Хипократ", Експозиция "Георги Божилов - Слона", галерия "Златю Бояджиев", Андромеда Арт, Етнографски музей, Балабанова къща, Къща "Георгиади", къща "Недкович", къща "Иван Черноземски", Данчовата къща, ресторант "Алафрангите", Къща "Верен Стамболян" и  хотел "Бел Вил". 

Винолюбителите ще имат възможността да опитат над 300 вида вина и десетки деликатесни вкуса. Дегустацията на вино се осъществява с жетони по 0.75 лв. (един жетон = на една дегустация). Пред всяка фестивална локация ще има информационен пункт. От там посетителите ще могат да закупят жетони и дегустационни комплекти - брандирана стъклена чаша за дегустации, кожен държач за чашата, брандирана торба за вино и сувенирен магнит, изработени в ОП "Социално предприятие за хора с увреждания" към Община Пловдив.

И тази година организаторите ще инвестират 5% от печалбата на фестивала в младите кадри. Еднократни стипендии ще бъдат предоставени на най-заслужилите доброволци, студенти и ученици. 

В първия ден от "Дефиле на младото вино" ще се проведе престижният конкурс за младо българско вино "Дионис". Дегустационна комисия от Университета по хранителни технологии и външни винени експерти ще подберат най-добрите млади вина реколта 2023 г. Наградените вина ще бъдат отбелязани на щандовете на винопроизводителите за лесна ориентация на винолюбителите. 

"Дефиле  на младото вино" 2023 се организира от Съвет по туризъм–Пловдив и Община Пловдив в сътрудничество с общински институт "Старинен Пловдив" и Университет по хранителни технологии. 

Снимката е илюстративна