Резерватът Сребърна е Световна природна забележителност, защитена от ЮНЕСКО.

И докато около езерето му живеят 22 застрашени вида животни и растения, вътре в него от няколко години се изливат отпадни води.

„За миризма да не говорим! Абсолютно! Аз не мога да обясня на гостите ми, които излизат тука на разходка да снимат птиците какво е това!”, обяснява Люба Иванова, жител на Сребърна пред „НоваТв”.

Село Сребърна се намира на брега на езерото. До преди 13 години всяко домакинство събира отпадните си води в собствена септична яма.

За да бъде защитено от замърсяване емблематичното езеро обаче, през 2002 г. община Силистра възложила на фирма да построи пречиствателна станция и канализация, в която всички жители били задължени да се включат.

По информация на областната администрация на Силистра, за целта Държавата отпуснала над 4 млн. лева. Архивите на Държавния бюджет пък показват, че само през 2003 г. Общината получила милион и половина лева. Три години по-късно обаче, строежът спрял.

„Тъй като се оказва, че не достигат средствата. Не знам защо се акцентира толкова върху това какво е било. – Коя е първата фирма, започнала строежа на станцията? – Отново ви казвам, не желая да се връщаме назад, нека се концентрираме върху това, което ще се случи сега. – Обаче това е довело до настоящия момент! „Строй проект” ли е фирмата? – Не желая да… – „Строй проект” ли е фирмата? – „Строй проект” е фирмата, да. Виждам, че настоявате!”, обясни зам.-кметът на Община Силистра инж. Емил Гойчев.

Потърсихме строителната фирма, една от най-големите в Силистра. Охраната не ни допусна вътре с мотива, че управителите били извън града и освен тях, друг не можел да разговаря с нас.

Нито фирмата, нито общината успяха да обяснят къде са потънали милионите левове дадени за пречиствателна станция. За да продължи строежът й обаче, държавата отпуснала още пари, а общината наела друга фирма.

През 2010 станцията била готова, но Общината открила нередности в канализацията към нея и отказала да я пусне. Оттогава, отходните води на 600 души се изливат в три ями, а оттам – в езерото, при застрашените животински и растителни видове и при пеликаните, които у нас гнездят единствено в Сребърна.

„Ще се достигне до момент, в който ще се стигне до колапс на системата. Тоест, на масови измирания не само на риби, но и на други водни организми. Няма да се изненадам, ако и това лято се стигне до такава ситуация”, обясни Иван Христов, експерт „Води” във WWF.

От Инспекцията по околната среда в Русе, които би трябвало да следят за нередности в резервата, разбрали за 3-годишната драма на селото едва преди 2 месеца. Направили проверка и остановили, че водата в езерото е чиста, а в трите ями, които се изливали в езерото, нямало нито фекалии, нито битови отпадни води.

„Това са дъждовни води и подпочвени води.В изградената канализация в село Сребърна не се извърлят фекални и битови отпадни води. – А къде отиват тези води? – Тези води отиват в септични ями, каквито има във всеки един двор”, заяви Светлана Иванова от РИОСВ – Русе.

„Задължително се включихме в канализацията и така си оставахме. – И водите от тази канализация къде отиват? – Ами… в главния канал и заминават надолу към езерото. – Няма как да не я използвате тази канализация? – Ами не може, защото ние се изключихме от нашите септични ями!”, каза Мария Петрова, жител на Сребърна.

Открихме и втора фирма. Фирма, на която бил възложен строежа на пречиствателната станция, след като първият път е бил спрян.

Втората фирма е наследник на Стройтелни войски и по проекта работили с още една фирма подизпълнител. В продължение на два дни целият инженерен екип на фирмата търсеше отговор на нашите въпроси.

Така и не ни отговориха обаче нито коя е фирмата подизпълнител, нито чия е вината станцията да не работи и фекалните води на селото да отиват директно в резервата.

Зам.-кметът на Силистра призна обаче, че в Сребърна е на път да избухне екологична бомба. Затова общината щяла да затвори каналите между ямите и езерото до 30 март. И да търси пари. Още пари.

За да опита отново да довърши започнатото преди 14 години.