Безценните артефакти на Пловдив оживяват в 3D среда в авторския проект „Въобразени градски находки“  на Петко Танчев. Проектът ще се осъществи като публична видео мапинг прожекция върху Крепостната стена на  Античния стадион на Филипопол на 25 ноември от 17 до 19 ч. След това ще има и официална презентация в посетителски център „Епископската базилика на Филипопол“ на 26 ноември от 17 до 18 ч., където авторът ще сподели детайли за своите концептуални и технологични решения. Визуализацията ще остане част от експозицията в Базиликата за периода от 27 ноември до 4 декември.

Творческата инициатива представя артефакти от периода на праисторията (7 000 г. пр. н.е.) до Античността (400 г. сл. н.е.), интерпретирани във виртуална 3D среда. Съдържанието изследва формата на археологическите експонати чрез различни инструменти за визуализация. Процесите по генериране на моделите включват работа с персонализирани динамични структури и програмиране на геометрични модификации. Историческите паметници на хилядолетния град ще бъдат представени като серия от футуристични репродукции, създадени в естетиката на съвременната Информационна епоха.

„Въобразени градски находки“ е част от програма „Наследство 2023“ на Фондация „Пловдив 2019“ и се реализира в партньорство с Общински институт "Старинен Пловдив". Проектът има за цел да популяризира историческото минало на града и да послужи за осъзнаване на важни културни ценности от титлата Европейската столица на културата.

АРТИСТЪТ:

Петко Танчев е визуален артист и сценограф. В своята работа той комбинира пространствено мислене и експерименти с интерактивни технологии в областта на инсталацията, пърформанса и сценичните изкуства. Голяма част от проектите му имат site-specific характер и са насочени към публични пространства. Неговите виртуални светове преосмислят аспектите на физическата реалност, като я изпълват с различен смисъл и значение.