Българската православна църква отбелязва на 17 май паметта на светите Баташки мъченици. Светите Баташки Новомъченици са български православни новомъченици загинали мъченически за православната вяра по време на баташкото клане през пролетта на 1876 г.

Баташките мъченици са канонизирани за светци най-напред от Българската старостилна православна църква на 17 май 2006 г. Първата икона, посветена на тях, е нарисувана в манастира Св. Велика Княгиня Елисавета в Етна, Калифорния, САЩ специално за канонизацията им през същата година.

Припомняме, че на заседание през март 2011 г. Светият Синод на Българската православна църква също решава да канонизира за светци Баташките новомъченици. На 2 април 2011 г. с панихида Църквата за последно почете мъчениците като обикновени хора, преди да ги удостои с ореола на светостта.

Тържествата на този ден се организират с благословението на пловдивският митрополит Николай. Те започнаха снощи в старинния храм „Св. Неделя”, където Дядо Николай възглави празничната вечерня с петохлебие. Днес негово високопреосвещенство в съслужение с архиереи и свещенослужители ще отслужи съборна света Божествена Литургия в старинния храм „Св. Неделя”, където се покоят светите мощи на страстотерпците.

Владиката прикани православните християни да съучастват в това велико тържество на вярата в чест и прослава на нашите родни български свети мъченици от многострадалния Батак.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg