Художници, лекари и ценители на изкуството подкрепиха „Аз съм Шарли“- призива на българската лекарка във Франция д-р Елена Радева-Николова снощи в Арт Център Форум в София, по време на откриването на благотворителната изложба „Изкуство за живот“.

Това е второто издание на кампанията в полза на деца с тежки и нелечими генетични болести в Клиниката по педиатрия и генетични заболявания на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив.

„След атентата на 7 януари исках час по-скоро да хвана самолета и да се върна в Париж, но заради тази изложба съм тук, в България", каза пред гостите в галерията д-р Радева. Tя припомни мисълта на Волтер, че само на този, който води духа ни със силата на истината, ние дължим уважение. И, че колкото повече светлина има в духа си човек, толкова повече той ще бъде свободен. И призова присъстващите да застанат един до друг за обща снимка пред плакат с надписа „Je suis Charlie” в памет на жертвите на радикалния ислямизъм, в защита на свободата на човешката мисъл и принципите на републиката.

Тази година в изложбата „Изкуство за живот“ свои картини са подредили 7 именити български художници: Никола Певичаров, Васил Стоев, Лили Кючукова, Ицко Мазнев, Илия Желев, Валери Ценов и Недко Итинов. Изложбата ще остане в Арт Център Форум до 28 февруари, а средствата от благотворителната продажба на платна от експозицията ще подобрят условията в Детската университетска клиника.

За старта на изложбата в София пристигна ръководният й екип. Професор Иван Иванов благодари за кампанията на д-р Радева - негова студентка и вече утвърден лекар в чужбина. А ръководителят на Катедрата по педиатрия към Медицинския университет проф. Бошева пожела „Изкуство за живот“ да се превърне в традиция, защото за една година е преобразила 3 от отделенията с най-тежки случаи.

Клиниката е най-голямата в България. В нея работят 30 лекари и персонал, които се грижат за  за повече от 6 хиляди деца годишно.

TrafficNews.bg