Министърът на културата Вежди Рашидов подписа в Париж договор за българска изложба в Лувъра, която се очаква да бъде открита на 15 април 2015 г. Представянето на България в един от най-престижните музеи в света, би трябвало да продължи 3 месеца.

Вежди Рашидов и д-р Жан-Люк Мартинез - президент на Лувъра, подписаха подписаха официалния договор за изложбата на тракийските съкровища. На подписването присъстваха българският посланик в Париж Ангел Чолаков, дипломати, членове на делегацията на Министерството на културата на България, директорът на Българския културен институт в Париж Диана Игнатова, археолози и специалисти.

" Щастлив съм, че днес слагам подписа си за реализирането на една мечта - България да се представи с уникалното си наследство в Лувъра - нещо, което се случва за първи път", заяви културният министър след церемонията. Рашидов допълни, че се чувства изключително горд от факта, че почти 3 месеца 1628 експоната от 17 български музея ще привличат стотици хиляди посетители в залите на крилото "Ришельо" в световния музей.

"Не става дума просто за една впечатляваща изложба, която ще е акцентът в работата на Лувъра през 2015 година, а става дума за нещо много по-голямо - представянето на България. В този процес ролята на Вежди Рашидов за подписването през 2012 г. на петгодишно Споразумение на България с Лувъра е изключителна, това беше негова идея, която сега осъществяваме заедно", заяви и д-р Жан-Люк Мартинез. Президента на Лувъра поясни, че и останалите държавни музеи във Франция не работят с частни колекции и по тази причина изложбата на Тракийските съкровища включва само експонати от българските държавни музеи. Ще бъдат показани и филми за местата, където са открити експонатите като част от потенциала на българския културен туризъм.

За целта през февруари 2015 год. в България се очакват да пристигнат френски журналисти, които разкажат подробно за нашата страна и културното ни наследство. Реципрочно в България през следващата година ще има изложби от Лувъра - обсъжда се тук да гостуват експонати от колекцията на египетското изкуство на световния музей, както и прочутото съкровище Боскореале.

Рашидов използва случая да подари на своя домакин сувенирна реплика на маската на Терес. Оригиналът е включен в нашата изложба в Лувъра.

TrafficNews.bg