„PurePlovdiv“ на Фондация „Артеаст“ ще оживи Гребна база, Младежки център, Братска могила с инсталации на българо-френския артист Християн Бакалов в периода от април до септември. Събитието е част от Културния календар на Пловдив и е нов проект, който се старае да представи града ни по различен начин.

Организатор е фондация "Артеаст" развива дейност в сферата на визуалните и танцови изкуства и артистичното образование до сега в България,Сърбия, Италия, Франция, Белгия и САЩ. През последните десет години, основнатаартистична дейност на фондацията е да представя визуално-имерсивната трилогия на българо-френския артист Християн Бакалов – Eternia /Bright, Pure, Eternal/ по целия свят за различни публики, с различни участници и променяйки средата и пространствата, в които се случва.

От създаването си фондацията е реализирала повече от 120 артистични проекта, представяни в най-големите световни, културни центрове, музеи, галерии,опери, фестивали и градски пространства, сред които: по време на Венецианското биенале (2017); център “Жорж Помпиду”, Канал “Център Помпиду” - Белгия (2018);Варненско лято (2018); Старозагорската опера и балет (2019); фестивал Pukkelpop,Белгия (2019);фестивал “Шарено петле”, Плевен (2019); фестивал “Директорфест”, НюЙорк (2020); Музей за съвременно изкуство САМСИ, София (2020); ImageGenerator, Антверпен (2020); Actfestival, София (2022); Културен дом “Красно село”, София (2022);фламандски културен център BrakkeGrond, Амстердам (2022) и др.

Визуално-перформативният проект „PurePlovdiv“ на българо-френския артист Християн Бакалов се фокусира върху някои от архитектурните богатства на Пловдив - Олимпийската алея на Гребната база и цялата обиколка на базата, старата трибуна на Гребната база, Братската могила и Младежкият център, като пространство, свързващо трите обекта. Проектът насочва погледа на пловдивчани и посетителите на града, към тези градски пространства, с покана да ги преоткрият различни, цветни, преобразени от артистичната намеса на Християн Бакалов. Той е вдъхновен от тяхната красота и значимост за облика на града. В рамките на проекта, освен външна промяна, тези пространства ще предложат и различни тематични преживявания за посетителите: перформативни “потапящи” акции с участието на доброволците от Младежкия център, визуално-имерсивни лекции, дискусии, творчески и образователни работилници, артистични церемонии и др.

Младите хора на Пловдив ще бъдат изпълнители и доброволци по време на изграждането на инсталациите и спектаклите. Широката публика, сред която много семейства, ще научат нови неща и ще погледнат с нови очи на своя град, а за чужденците и гостите на града проектът ще се превърне в алтернативен градски културно-исторически маршрут.