Бачковският манастир си има нов игумен – Величкият епископ Сионий. Той поема официално светата обител от днес с празнична литургия. Бачковският манастир е вторият по големина и значимост у нас.

Величкият епископ Сионий оглавява и Троянската света обител. Церемонията по въдворяване в длъжност на новия игумен води старозагорският митрополит Киприан. В сряда Светият синод реши да смени досегашния игумен на Бачковската обител архимандрит Самуил и на негово място избра Сионий.

"Реставрацията на храма остава моя задача, защото храмът е сърцето на всяка една обител и реставрацията е от изключителна важност за молитвения дух на братството и за радост и утеха на честните поклонници. Служението на една е свързано с безбройни дейности, защото тези свети обители са велико като строителство, като историческо наследство", каза игумен Сионий пред NOVA.

Досегашният игумен на Бачковската света обител архимандрит Самуил заяви, че е огорчен, но отказа да коментира какъв е мотивът за смяната му. Той ще се върне във Видин, откъдето и дойде. Архимандрит Самуил управляваше Бачковският манастир година и три месеца.