Артисти и музиканти от Пловдив се събраха пред сградата на  кукления театър на протест за обидно ниските средства за култура.

„Искам да говоря позитивно и затова ще ви кажа, че професията ни е прекрасна. Затова сме излезли да я защитим. Играем пред пълни салони, искаме повече средства, за да може да правим и творим още по-хубави неща. Успяваме някак си да издържаме семействата си, но истината е, че сме изтласкани вдън гори тилилейски”, каза актрисата от кукления театър Наталия Василева.

Подкрепи я и колежката и Елин Стоянова, която подчерта, че единственото което ги задържа в театрите е любовта към професията. Тя допълни, че това е причината да продължават, защото хората в салоните не са виновни за безхаберието на властта.

„Всеки от нас прави изкуство с любов, независимо от обидно ниското заплащане, което е малко над минималната заплата, но това е до време. Аз мога да си го позволя, защото доработвам на още три места в развлекателни програми, образователен театър и читалище. Има колеги, които не могат да се справят. На ръба на огромна пропаст сме от дълги години и някой трябва да построи мост, за да преминем от другата страна”, каза актьорът Велизар Евтимов.

Той заяви, че целта на протеста е да се обърне внимание към огромните проблеми в културния сектор и властта да изпълни обещанието си да бъде заделен 1% за култура, а не унизителните 0,4%.

Подкрепа към протеста дадоха и артистите от държавна опера-Пловдив, част от тях в Пловдив заедно с куклениците, а други в столицата.

„Нашето послание е първо към политическия елит, но и към целия народ на България . Културата е част от спойката, за да бъде здраво едно общество, а тя не получава необходимата подкрепа от държавата. 0,4% от бюджета не е обида към нас артистите, а за тези, които са го заложили. Нека се замислят дали искат да останат в историята на България като хората, обезценили и обезсмислили културата. Този бюджет е унизителен и обиден”, заяви и хористът от държавната опера в Пловдив Георги Деведжиев.

Към протеста на хората на изкуството се присъединиха и куклите от спектакли на театъра, които също носиха плакати, за да подкрепят тези, които им вдъхват живот.

В момента в София хората на изкуството демонстрират. Те се събраха пред Министерството на културата в 12 часа, за да тръгнат към Народното събрание,където днес се очаква гледането на бюджета за 2024 година.