Артистичният директор на Държавна опера-Пловдив Лучано Ди Мартино и художникът Васил Стоев ще получат награда "Златно перо" за творчески постижения на церемония на 26 септември под купола на Ларгото в София. Призовете се връчват за 25-и пореден път по инициатива на Класик ФМ радио и галерия "Макта", за да ознаменуват приноса на артисти и организации към развитието на българската култура. Церемонията по традиция се състои в дните около празника 24 май, но заради ограниченията през тази година бе пренасрочена за есента. 

Прочутата вокалистка Маргарита Радинска и майсторът на кавала Недялко Недялков са сред носителите на наградата „Златно перо“ през тази година. Отличие получава и Дом на културата „Средец“ с директор Лилия Тошева. „Златно перо“ тази година ще получат и музикантите Асен Селимски, проф. Минчо Минчев, проф. Милена Моллова, Веселина Кацарова, Александрина Пендачанска, Силвия Кацарова, Румен Бояджиев – син, проф. д-р Ивайло Кринчев и Виктория Василенко, както и клавирният педагог и преподавател в НМУ „Любомир Пипков“ Емилия Канева. Отличени са хората на словото Антон Дончев, Стефан Цанев и Недялко Йорданов, както и на сцената Стефка Янорова и Теодора Духовникова, а също и скулпторът проф. Ангел Станев и керамикът проф. Божидар Бончев – и двамата – преподаватели в Националната художествена академия. „Златно перо“ ще бъде връчено още на музей „Борис Христов“ – София с директор Елена Драгостинова, на предаването „Вечната музика“ по БНТ с водещ Марио Николов.

Сред наградените със „Златно перо“ радетели за развитието на джаза през годините са вокалистите Мими Николова, Лиана Антонова и Мирослава Кацарова, диригентите Юли Дамянов и Димитър Косев (също и мултиинструменталист), композиторът и пианист Ангел Заберски, тромбонистът и аранжор Велислав Стоянов, общинските културни институти „Искър“ и „Надежда“.

След церемонията по връчването на отличията, от 13 ч. на същото място ще започне спектакълът „Европа танцува“ с участието на Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Изворче“, Танцово ателие „Алегрета“, Студио за модерен балет „Цветни мечти“ и Клуб по спортни танци „Стил“ към Националния дворец на децата, както и работещите към Дом на културата „Средец“ Държавен фолклорен ансамбъл „Здравец“ и Фолклорен ансамбъл „Средец“

Европейският музикален фестивал се организира от „Кантус Фирмус“, съорганизатор е Министерство на културата. Той е част от Календара на културните събития на Столична община, а радиостанции от bTV Radio Group сме медиен партньор.