Архитекти- възпитаници на Екол де Шайо даряват на Пловдив идейните си проекти, предпроектни проучвания и изследвания на къща "Нишанян" и аптека "Хипократ" в Стария град. Арх. Мартин Евлогиев, арх. Весела Иванова, арх. Нина Толева-Новак, арх. Михаела Йончева-Райчинова и арх. Радина Станева и други техни колеги желаят да подпомогнат усилията на Община Пловдив и Общински институт „Старинен Пловдив“ в тяхната мисия да опазват и популяризират културното наследство на града. 

Дарението включва завършено проучване и изследване на къща "Нишанян" и прилежащата ѝ територия, предпроектни проучвания и идеен проект за превръщането на сградата в резидентен/учебен център. Разработката е на стойност 28 000 лв.

На същата стойност е и проекта за старинна аптека „Хипократ“.  

Всеки от проектите е изработен в рамките на осмото издание на „Професионално обучение на архитекти по опазване на недвижимото културно наследство“ под егидата на Екол де Шайо в Париж (най-старата школа по реставрация), организиран в партньорство с Община Пловдив в периода 2017-2019 г. Срокът за изготвяне на разработките и проектната част за всеки от обектите е 3 месеца (общо 6 месеца за двата), на обща стойност 56 000 лв. Проектите са разработени от архитекти с пълна проектантска правоспособност, под ръководството на световни експерти в областта на опазването на културното наследство.

„С огромна благодарност, аз и екипът на ОИ „Старинен Пловдив“, приемаме това дарение. Присъствал съм няколко пъти на събития в рамките на тяхното обучение под егидата на Екол де Шайо и съм възхитен от нивото, отдадеността и професионализма на архитектите. Проектите, които получаваме, предмет на дарението, дават възможност при осигурено финансиране, да пристъпим веднага към реализацията на една добра идея, която чака своя час -  превръщането на Къща „Нишанян“ в резидентен/обучителен център и оптимизирането на функциите на Старинна аптека „Хипократ“, коментира заместник-кметът Пламен Панов.