Американският режисьор Андреа Саймън ще представи в Пловдив филма си „Анжел Вагенщайн: Изкуството е оръжие” днес от 18.30 часа в Lucky Дом на киното. Лентата посветена на големия български писател и киносценарист е искрен, вълнуващ и провокативен портрет на нюйоркската филмова студия „Аркадия”, разказват от посолството на САЩ в България. Екипът на дипломатическата мисия е организатор на събитието.

Авторът на филма Андреа Саймън  умело съчетава лични разговори с фрагменти от емблематичните филми на Вагенщайн и редки архивни кадри от публичните му изяви. Филмът е бил показван на шест фестивала досега и е носител на наградата на публиката на Филмовия фестивал за Югоизточна Европа в Лос Анжелис в началото на 2017 г. 

След прожекцията публиката ще има възможност да участва в дискусия с Анжел Вагенщайн и режисьора на филма Андреа Саймън. 

Забележителният Анжел Вагенщайн се завръща в родния си Пловдив, дни след като навърши 95 г.  Премиерата на документалния филм ще е посветена на достолепния юбилей на човека, написал сценариите на филми като „Звезди в косите, сълзи в очите” , „Борис І”, „След края на света”.

„Анжел Вагенщайн: Изкуството е оръжие” е част от програмата на кинофестивала „Cinelibri”.