Регионален исторически музей – Пловдив ще бъде домакин на поредната изложба „Ние, пазителите”, подредена от Нумизматично дружество Филипопол. Този път инициативата е юбилейна и е организирана по случай 50 годишнината на нумизматичното дружество.

Официалното откриване на изложбата ще се състои днес в зала „Съединение” на пл. „Съединение” № 1. Пловдивчани и гостите на града ще могат да я разгледат от 30 октомври до 15 ноември в залата за временни изложби на Областното събрание на Източна Румелия.

През 2012 година Нумизматично дружество Филипопол гостува на Регионален исторически музей – Пловдив с първото издание на „Ние, пазителите”. Според организаторите това беше първата национална нумизматична изложба, жест към науката, израз на неумиращата страст на колекционера към непознатото и красотата, доказателство, че културното наследство на България има добър стопанин в лицето на гражданското общество и апел за една по-ясна, толерантна и мъдра бъдеща законова уредба в тази област. Тогава бяха показани монети и монетовидни предмети от Античността до наши дни, в т.ч. и колекцията на тема: „Монетите на Античния Филипопол”, събирана в продължение на повече от 45 години. Изложени бяха и забравени архивни снимки от историята на нумизматичната общност в България, а изложбата премина под огромен интерес.

TrafficNews.bg