Зрелищна археологическа изложба в Регионалния исторически музей в София представя уникални находки. Временната експозиция "Опазваме миналото с поглед в бъдещето" е съставена от артефакти от археологически обекти от различни епохи на територията на цяла България. Проектите, посредством които са осъществени проучванията, са реализирани или подкрепени от фондация "Балканско наследство". Откриването е на 5 декември 2019 г. (четвъртък) от 18:00 ч. в Регионалния исторически музей – София (пл. "Бански" № 1).

Сред обектите, присъстващи в изложбата чрез експонати, са: неолитното селище в м. Масовец (с. Илинденци); халколитната селищна могила "Юнаците"; укреплението от бронзовата епоха в м. Бресто до с. Баня (Разложко); античният некропол и култов център на Аполония Понтика (днешен Созопол); античният търговски център (емпорион) Пистирос (при гр. Септември); раннохристиянският манастир на хълма Джанавара (край Варна); късноантичната крепост Бона Мансио при гр. Септември и средновековно селище там.

Откриването на изложбата е предшествано от представяне на гръцката неправителствена организация "Диазома" от нейния програмен директор г-н Евдокимос Фрегоглу. Тя е успешен пример за взаимодействие на неправителствения и държавния сектор за опазване на археологическото наследство на Гърция. Презентацията е на английски език и ще се проведе в Триъгълната кула на Сердика (бул. "Княгиня Мария-Луиза" № 16) на 5 декември 2019 г. (четвъртък) от 16:00 ч.

Изложбата гостува на Регионалния исторически музей – София в периода 5 декември 2019 г. – 2 февруари 2020 г.