Сцена под звездите, голям екран и специални кътчета за забавление на децата ще има в новото пространство на Градската художествена галерия. Новата площадна зона ще се оформи в пространството отдясно на сградата на ул. „Съборна” в Стария град.

„Само мигове спасиха имотът да бъде продаден  и застроен. Сега обаче пространството в подножието на църквата „Св. Димитър” ще придобие съвсем друга функция. Амфитеатърът ще позволява провеждането на разнообразни събития – концерти, хепънинги, прожекции на филми, но ще бъде и място за срещи, за посещение от цели семейства. Зоната ще бъде оформена на три нива, като на най-високото ще могат да се поставят и столове за определени събития”, разказа арх. Петко Костадинов, чийто екип изработи проекта за цялостната реставрация и социализация на сградата на Градската художествена галерия.  Добре свършената работа донесе много награди на архитектурното му бюро.

Проектът на четвъртия етап е дело на арх. Иван Костадинов и арх.  Росица Митева.  

Мястото ще се оформи като площадно и заедно с това до църквата „Св. св. Константин и Елена” е единственото, до което има достъп от централната ул. „Съборна”. Осветеният двор вече привлича младите хора, а със завършването и на това пространство, галерията ще се оформи като своеобразен център за срещи на хората на територията на Стария град.

„Предвидено е в някои от зелените пространства да бъдат монтирани игрушки за децата. Те ще са тематични, свързани с мисията на ГХГ да представя изкуството и на най-малките”, каза директорът на Градската художествена галерия Красимир Линков.

Арх. Костадинов пък разказа на зам.-кмета Пламен Панов, че допълнителен колорит на мястото ще дават запазените каменни зидове, а настилката ще бъде павета. 

Ремонтът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е на стойност 357 000 лв. с ДДС.

Срокът за завършването му е 18 месеца, а работата на строителните работници започна преди дни.