Уникална изложба ще бъде открита в Етнографския музей в Пловдив. Това ще се случи на 15 октомври от 18 часа. Автор на изложбата „Американски импресии” ще е американският импресионалист Брайън Бейти.

Брайън Бейти е художник от щата Юта, който се е специализирал в резбата на повърхността на яйца, кратуни, стъкло, метал, порцелан, керамика и дърво. През януари 2005 г. преоткрива парагравьора – високоскоростен резбарски и гравьорски инструмент, основен уред за реализация на творческите му идеи. Днес Бейти посвещава голяма част от времето си в предаване на умения и майсторство на младите си ученици.

Бейти има над 40 първи места и специални награди на конкурси за резба, сред които и специалната награда за най-добър художник в щата Юта. Той прави изложби в световни галерии и културни центрове, сред които художествената галерия Форбс в Ню Йорк, Градската галерия във Вермилион, Южна Дакота и галерията Патрик Муур в Солт Лейк Сити, Юта. Брайън Бейти е член на Международната гилдия за изкуства върху яйце и художествения съвет по изкуства на Уест Вали сити и журира международни конкурси за резба върху яйце.

В България Бейти е гостувал по покана на Националния етнографски музей при БАН – София, а също така и в Исторически музей – Велинград.

На 22 октомври от 14 часа ще се проведе специална демонстрация на парагравиране, а самата изложба ще остане в музея до 30 октомври. 

TrafficNews.bg