Световноизвестният цигулар Васко Василев и Академичният народен хор на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" ще представят новия си съвместен проект на фестивала "Fеstmus" в Испания. На 11 февруари формацията с диригент гл. ас. д-р Николай Гурбанов и вокален педагог доц. д-р Данка Цветкова заминава за Валенсия заедно с Василев. На сцените на "Festmus" те ще представят разнообразна програма, която включва емблематични хорови образци от творчеството на композиторите Иван Спасов, Кирил Стефанов, Красимир Кюркчийски и Стефан Мутафчиев, както и резултатите от експеримента на световноизвестния цигулар и неговия екип да музицира с женски народен хор и симфоничен оркестър.

Сътрудничеството на най-стария студентски народен хор и емблематичния цигулар се зароди по време на проекта "Проекции на диалога", който се организира и проведе от АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" през месец ноември 2023 г.

В този проект Васко Василев музицира в рамките на 3 дни с момичетата от Академичния народен хор и силно впечатлен от възможностите на талантливите певици и техните ръководители, покани състава да участва в неговия нов проект, в който съчетава барок с фолклорни гласове.

Пътуването на Академичен народен хор в Испания се финансира и с подкрепата на Община Пловдив по Компонент 2 "Мобилност".