Два концерта на хора на проф. Костадин Бураджиев от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ Пловдив ще докоснат френската публика в навечерието на националния ни празник – 3 март. Организатори са френските асоциации за културен обмен "Art Gallery Constantin", ръководена от българските лекари Константин Николов и Елена Радева-Николова, и асоциация "ARTAVENIR" с директор Йорданка Костадинова.

На 2 март в църквата “Св. Елисавета Унгарска” ще бъде изнесен концерт “Мистерии от далечни времена”, който включва петнадесет произведения с църковно-славянска музика от български и руски композитори. Вторият концерт на бележития народен хор ще бъде на 3 март. Той ще се състои в Американската църква в Париж и е под надслов „Песните на Орфей“. В него са включени фолклорни произведения на колоси на българското народно творчество - Иван Вълев, Красимир Кюркчийски, Стоян Пауров, Иван Спасов и др. Присъстващите ще се насладят на песните „Гел мома“, „Недельо, Недельо“, „Петкана“, „Огрея слънце“, „Алтън Мара“ и други.
 
„Поканата към Академичен народен хор за участие в тези концерти е едно признание за моята професионална дейност и за работата ми в областта на хоровото изкуство. Изключително съм щастлив, че ще можем да покажем пред френската публика част от хоровото творчеството на българските автори, а също и моята работа като дългогодишен диригент на този хор. Много е важно, че чрез тези концерти ще представим Пловдив и неговата култура. И съм изключително благодарен за оказаната подкрепа от Община Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив“ и читалище „Алеко Константинов“, заяви създателят, ръководител и диригент на Академичен народен хор проф. Бураджиев.

В края на месец февруари ще бъде направена промоция на части от двете програми в Малката Базилика в Пловдив. Веднага след завръщането си от Париж, Академичен народен хор ще влезе в студио и ще запише на диск програмата от концерта с църковно-славянска музика, представен пред френската публика.

„С голямо вълнение и интерес очакваме гостуването в Париж на Хора на професор Бураджиев, представен от завършили хористки на Пловдивската музикална академия (сдружение “Фолклор и съвремие”). Вдъхновител за тези концерти е известния пловдивски меценат Иван Фратев, с който сме съученици и приятели. Той ми изпрати миналата година запис на концерта “Приказка за народен хор” по случай половин вековния юбилей на този елитен хор, както и диска, издаден по този повод, и на който той е спонсор.
Тогава възкликнах от изненада, защото те са изключителни! Няколко дни подред прослушвах записите с огромно удоволствие и реших, че ще направя всичко възможно състав от двадесет певици да гостуват във Франция. Академичният народен хор е безспорен лидер на българското хорово пеене. Много съм горда и щастлива, че той е създаден и съществува именно в Пловдив. Чрез тези концерти искам да засвидетелствам за пореден път любовта си към моя красив роден град, който е уникален със своята история и е люлка на изкуството във вековете.

Надявам се също, скоро да ни гостуват, със съдействието на Община Пловдив и за гордост на града, и хор “Гаудеамус” на проф. Весела Гелева, както и още “студентската” част на Академичния народен хор на АМТИИ с ръководители г-н Николай Гурбанов и вокален педагог г-жа Данка Цветкова“, заяви Елена Радева.

„Българските гласове са много разпознаваеми и имат почитатели в цял свят. Последното гостуване на хор от България беше през 2018 година, когато Мистерията на българските гласове очароваха публиката в Париж. Ние се надяваме, че ще получим подобен успех с двата концерта на Академичен народен хор. Българската общност във Франция е много по-малка от тези на сънародниците ни в Германия или Великобритания или Испания. Но с цената на огромен труд, българските асоциации в чужбина постигаме чудеса, за да се обогатява културният живот тук. Парижката публика е много взискателна. Във френската столица през съботно-неделните дни, в които организираме събитията, ние се конкурираме с над 500 музикални и театрални спектакли. Можете да си представите на какъв избор е подложен зрителят, и какви огромни усилия се полагат от организаторите за да се привлече публика. Затова подбираме много внимателно събитията, които организираме с цел да отговорим на високите критерии на парижката публика. Съединението прави силата и това ни води напред. С общи усилия на българските асоциации в Париж и с подкрепата на институции като Посолството на България във Франция, Български културен институт и Министерството на външните работи, събитията ни обогатяват културния живот тук и допринасят за повишаване на имиджа на България във Франция. В тази връзка много ни радва факта, че все повече французи са сред зрителите ни“, заяви Йорданка Костадинова от ARTAVENIR.

Академичен народен хор е най-старият студентски национален хор в България. Негов основател е проф. Асен Диамандиев, който е сегашен патрон на Пловдивската академия за музикално, танцово и изобразително изкуство. Пръв диригент на Академичния национален хор е бил доц. Стефан Мутафчиев, който е работил с него в периода 1974-1981 година. Проф. Василка Спасова е била най-дългогодишният диригент. Наскоро Академичен народен хор отбеляза 50 годишен юбилей, а тази година формацията има още един празник – 20 години под ръководството на проф. Костадин Бураджиев. Сега в хоровата формация участват талантливи бивши възпитаници на Академията за музикално танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Под ръководството на професор Костадин Бураджиев Академичен народен хор има редица извоювани отличия.