Едва 18 хил. лв. от исканите 100 хил. за реставрацията и освежаването на интериора в къща Хиндлиян е отпуснало Министерство на културата. Къщата - паметник на културата, е държавна собственост и екипът на „Старинен Пловдив” кандидатстваше за финансова помощ. Другият проект за аварийна консервация и реставрация на къща Павлити въобще не е одобрен. Исканите за авариен ремонт средства бяха 180 хил. лв.

„Няма ясни мотиви, но специално Павлити има спешна нужда от ремонти”, обяви директорът на „Старинен Пловдив” Богомил Грозев на среща с журналисти. Заместникът му Елена Кантарева-Дечева призова пловдивчани да посещават обектите на архитектурния резерват, защото с билетите екипът се грижи за уникалните сгради.

На срещата стана ясно и че в лошо състояние е и къща Ламартин. Екипът на Стария град  е в процес на изготвяне на проект на консервация и реставрация. Там освен пораженията от времето е имало и набези на вандали. Сериозни конструктивни проблеми има и друго бижу на Стария град – къща Недкович. В няколко от обектите на общинския институт предстоят ремонти, за които са гласувани средства като Недкович, Маазата на Античния театър и Римския стадион. Ще бъде освежена и къщата на д-р Стоян Чомаков, в която се намира постоянната експозиция на Златю Бояджиев.  

От „Старинен Пловдив” обявиха, че кризата с COVID-19 силно е ударила общинския институт. Близо 78% спад на туристи и 70% спад на приходите са отчетени за първото шестмесечие на 2020 г. спрямо същия период на 2019 г. В цифри това означава, че през първите шест месеца на 2019 г. обектите на „Старинен Пловдив” са посетени от 129 204 туристи. За същия период през тази година те са 29 001.

Добрата новина е, че са спасени голяма част от събитията, заложени на Античния театър. Една част от тях са преместени за септември и октомври, а другата – за 2021 г. Само три събития са отпаднали. За сметка на тях, в програмата на Античния театър са влезли концертите на Соня Йончева и Миро.

COVID-19 няма да откаже екипа от традиционните празници на Стария град. Те ще се проведат в периода 14-20 септември. Ще има концерти, уъркшопи, прожекции на филми. В случай че обстановката се усложни, има готовност те да бъдат проведени онлайн. Има интерес и към традиционната инициатива „Море от любов”, която е заложена в програмата на празниците на 18 и 19 септември. Тогава влюбени двойки ще сключат брак  в пространството до фонтана между къщата с експозицията на Златьо Бояджиев и аптека Хипократ.