Възпитаник на музикалната школа към НЧ "Цар Борис ІІІ и царица Йоанна-1931" ще представи Пловдив на две събития в чужбина, посветени на 3 март

7-годишният Борис Дюлгеров от школата по пиано при НЧ "Цар Борис ІІІ и царица Йоанна-1931" Пловдив с преподавател а Росица Грозданова ще представи Пловдив в тържествения концерт по случай 3 март в гр.Никозия, Кипър.

В края на 2018 г. той спечели Първа награда на престижния Международен конкурс за пианисти "Андрей Стоянов", София и Специална награда-участие в два концерта в гр.Никозия и гр.Пафос, Кипър, посветени на българския национален празник.

За втори път, организационният комитет на Международния конкурс за пианисти - "Андрей Стоянов" организира концерти на избрани лауреати в чужбина.

Този път избраната страна е Кипър. На 27 февруари в столицата Никозия и на 1 март 2019 г. в живописния древен град Пафос на брега на Средиземно море ще се състоят два концерта по случай българския национален празник – 3 март.

Тържествена програма в Пловдив по случай 3 мартПловдивчани ще отбележат 141-та годишнина от Освобождението на България

Ансамбъл Тракия пък ще бъдат  с две събития за Националния празник.

По покана на българското посолство в Доха, Държавата Катар, малка формация от Фолклорен ансамбъл "Тракия" (танцьори и гайдар) ще изнесе музикално-танцова програма навръх празника 3-ти март, когато Н.Пр. Посланик Метин Казак дава официален прием за дипломатическия корпус, акредитиран в Държавата Катар по случай Националния празник на България. Очаква се да присъстват повече от 200 човека, за които ще бъде подреден и щанд с рекламни материали на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, на който ще бъдат представени както акцентите от програмата, така и по-важните културно-исторически забележителности на хилядолетния град.

На 4 март, от 19 часа в Дома на културата „Борис Христов“  ще се състои празничния концерт-спектакъл „Цветни щрихи от България“, посветен на Националния празник, който Ансамбълът организира ежегодно във връзка с честването. Билетите за събитието са напълно разпродадени. ФА “Тракия” вече 45 години (създаден е през 1974г.)  успешно изпълнява мисията си за запазване и развитие на народното песенно и музикално-танцово богатство от всички фолклорни области на страната. Представя и разкрива в почти автентичен вид или в съвременни музикални и танцови интерпретации истински бисери на народното творчество. Ансамбълът се отличава със своя неповторим стил на авторство и оригиналност. Творческият облик на “Тракия” е създаден и се развива от най-големите автори в областта на фолклора като проф.Кирил Дженев, доц.Стефан Мутафчиев, проф. Николай Кауфман, проф.Николай Стойков, К.Колев и много други.

За 45 години ансамбъл „Тракия“ е изнесъл хиляди концерти във всички краища на България, участвал е в множество значими форуми и международни прояви в над 50 страни. Ансамбълът е носител на всички съществуващи награди в сферата на културата в България.