Близо 68 000 зрители се включиха в седмото издание на Нощта на театрите, което се проведе в 18 български града. 

Изнесени бяха 190 пpедставления в стандартен и нестандартен час, пърформанси, форматни събития, дискусии, изложби, “отворени врати”,  театрални пътешествия и срещи зад кулисите, NT Live, импро театър, концерти, ателиета, фокуси, поетични рецитали, младежко творчество, изключително богата детска програма. 

Градовете, които се радваха на събитията, бяха София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Хасково, Благоевград, Велико Търново, Сливен, Габрово, Симитли, Добрич, Плевен, Кърджали, Смолян, Перник и Шумен.

Над 1500 творци от различни театрални стилове станаха част от европейската платформа в България.

 Най-ранобудни в съботната сутрин бяха Варна, Симитли и Благоевград, които дадоха старт на театралния маратон още в 10:00 ч. Във Варна символично Нощта беше „отворена“ с отварянето на вратите на Музея на куклите, който посрещна най-нетърпеливите малки фенове на театралното изкуство. Над 30 детски представления и ателиета включваше детската програма на Нощта. Две училища по сценични и екранни изкуства пък допълниха младежката програма на инициативата. В Пловдив имаше импровизационен спектакъл за деца и родители „Приказки за живота“, а в Бургас – цели 5 ученически събития с вход свободен.

 Турове зад кулисите имаше в Народен театър „Иван Вазов“, Софийска опера и балет и Театър София. В Пловдив зрителите се потопиха в предстоящото представление „Събитие“ с помощта на декорите, костюмите и актьорите от постановката, а театрите в Габрово и Хасково за първи път пуснаха зрителите в гримьорните, гардеробните, шивалните, сцената и коридорите.

Предпремиерно световноизвестаната режисьорка Вера Немирова разкри тайни от творческия процес на операта „Африканката“ пред пубиката в Старозагорската опера и сподели част от съботната репетиция със зрителите.

5-часовото открито студио, в което гости бяха Юлиан Вергов, Теодора Духовникова, Дарин Ангелов, Владо Карамазов, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Антон Угринов, Христо Петков, Ина Кънчева, Диляна Флорентин и Биляна Генова, събра над 4000 гледания. Водещи бяха Полина Арнаудова и Инес Павлова. Live Cam се осъществи с техническата подкрепа на STREAMER.BG и читАлнЯта.

  „Толкова много емоции, любов и вдъхновение никога не сме получвали! Всеки миг си струваше, всяка усмивка и добра дума ще помним дълго, заредихте ни с много ентусиазъм и вече нямаме търпение да започнем подготовката за следващата Нощ! Сгъстихме Времето и Пространството и за няколко часа бяхме на едно по-хубаво, по-смислено и много одухотворено място! Благодарим на всички замесени, на всички зрителити в България и на всички, които гледаха 5-часовото ни студио из цял свят!“ – споделиха организаторите на Нощта на театрите в България.

 През 2020 г. Нощта на театрите ще е на 21 ноември.

 Форматът на Нощ на театрите няма аналог в България.  Освен смяната на Времето и експеримента с Пространството, Нощта случва стотици интересни съдържания, присъединява разнообразни локации, развива програма от сутринта до полунощ, дава възможност за изява на институционален и алтернативен театър, привлича зрители и участници от различни възрасти. Всичко това направи Нощ на театрите една от най-мащабните и силни театрални инициативи в България.

Нощ на театрите 2019 е част от Календара на културните събития на Столична община. Международен партньор на инициативата е Асоциация „Европейска нощ на театъра”.