Четиригодишният Валери Иванов е най-малкият носител на „Читател на годината“ за 2019 г. на Народната библиотека „Иван Вазов“. Невръстният малчуган печели приза за втори път. Почти не минава ден без Валери да посети читалнята на Детския отдел  с майка си. Показва постоянен интерес към триизмерните книги за природата. 

Най-бурни аплодисменти получиха двете сестри Виктория и Каролин Стратеви  на 4 и 1 години, чиито родители въвели децата си още от самото раждане в библиотеката. Редовно те си избират книжките в Детския отдел, а родителите им ги четат и разглеждат заедно с тях картинките. Силно впечатление е направило на библиотекарките, че децата не само връщат взетото навреме, но и в изряден вид. 

С разнообразни жанрови интереси се отличи и Антон Луканов на 14 г., също отличен за интереса си към книгата. Неговият поглед е насочен от класически и съвременни детско-юношески романи на Емил Конрад, Джеф Кини до фентъзито на Джоан Ролинг, Рик Риърдън,, исторически, прикюченски и криминални заглавия. 

За „Читател на годината“ бе обявен и доц. д-р Камен Станев, който работи в Кирило-Методиевския научен център на БАН. Интересите му в областта на историята и археологията по българските земи през Средновековието, историческите география и демография го правят верен поклонник на НБ „Иван Вазов“ вече повече от тридесет години. В думите си на благодарност доц. д-р Камен Станев изказа възхищението и благодарността си от фондовете и служителите на библиотеката. 

И един театровед се нареди сред читателите на годината – Катерина Георгиева. Освен от книгите, тя широко се възползва и от възможностите на отделите Изкуство и Краезнание.

На финала на церемонията, по повод на изложбата, представена на първия етаж,  „Нарисувани думи“ от името на Британския съвет към присъстващите се обърна Любов Костова. Тя сложи акцент върху илюстрацията като важна част от въздействието на книгата. 

Традиционните награди „Читател от 5 до 105“ на НБ „Иван Вазов“ се връчват в рамките на фестивала „Пловдив чете“. Наред с граждани и читатели, на събитието присъстваха деца от мрежата на читателските детски клубове „Бисерче вълшебно“ към фондация „Детски книги“ с председател Вал Стоева. Както отбеляза  директорът на НБ „Иван Вазов“ – Димитър Минев, който връчи наградите, това са призове за онези, които обичат  книгите и библиотеката, без оглед на възраст, социална и каквато и да е друга характеристика.