32 мащабни фестивала и събития са одобрени за финансиране с общата сума от 818 125 лева като част от Културния календар на Пловдив за 2020 г. Те са кандидатствали по Компонент 1 „Фестивали и значими събития” на  Наредбата за финансиране на инициативи в сферата на културата на Община Пловдив, пише Plovdivtime.bg.

За голяма част от тях журито е нанесло корекциите на бюджетите и те трябва в двуседмичен срок – до 17.15 часа на 18 ноември, да потвърдят писмено пред комисията, ч ще реализират проекта си, съобразно новите финансови рамки и да представят актуализиран бюджет.  Писменото потвърждение и бюджетът трябва да бъдат входирани на хартиен носител в деловодството на Община Пловдив. При отказ на някой от класираните кандидати ще бъде предложено финансиране на проекти от Списъка с резерви по реда на класиране при определените от комисията финансови условия – те са общо 9 на брой. Седем от проектите са отхвърлени от журито. 

Най-голямо финансиране получава тринадесето издание на международен фестивал за съвременен танц и пърформанс One Dance Week  - 67 313 лв.  Фестивалът, като един от най-големите форуми за съвременно танцово изкуство в България, получава много висока оценка. Комисията приема остойностените в бюджета дейности, но счита, че при одобряването им в пълен обем, ще се създаде дисбаланс и ще се наруши равноправния достъп до средствата за финансиране на останалите кандидати. Бюджетът за финансиране е крайна сума и е обвързан със средствата, одобрени в Културния календар. Отпуснатата сума е изчислена като 70% - максимално разрешения по Наредбата процент,  от осреднената стойност за едно представление. 

Пловдив Джаз Фест също получава много висока оценка от журито и му е отпуснато финансиране от  53 770 лв.  Журито отбелязва, че представеният бюджет е съотносим с имената на световните изпълнители, които участват във фестивала. 

XI Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”, който се наложи като едно от значимите музикални събития под тепетата и е подкрепен с 52 200 лв. Същата сума получава и друго традиционно за Пловдив събитие -  Международен фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия”. 

„Европейски музикален фестивал – Пловдив“ се завръща под тепетата след няколкогодишно отсъствие и ще бъде подпомогнат с 50 670 лв. 18-ото издание на литературния фестивал „Пловдив чете“  е подкрепено с 45 000 лв. 

Капана фест – сезон 2020, е кандидатствал с две издания, всяко от тях получава 19 хиляди лева или общо 38 000. Журито е отбелязало, че форумът получава много висока оценка по критериите на Наредбата, но от становището им става ясно, че са подкрепени само събитията в Капана, не и в други пространства извън квартала. 

Фестивал на етно културата „Пълдин Етно” получава близо 33 000 лв. „Седмица на съвременното изкуство“ на „Изкуство днес” е подпомогната с близо 32 000 лв., а другото събитие на сдружението „Фасада видео фестивал” получава малко над 10 хиляди лв. 

„Пловдив - древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“  е подпомогнат с малко над 30 000 лв. и с препоръката организаторите да се фокусират върху една историческа епоха. Подобна сума е отпусната и на XXV Фестивал на българското документално и анимационно кино „Златен ритон“ . 

Изключително високо е оценен проектът „Пловдив – СтоЛица на песента“ на „Арт Войс Център”. Поредицата от концерти на възпитаниците на страхотния вокален педагог Руми Иванова получават подкрепа с близо 30 000 лв. 

Едно атрактивно събитие, което позволи на хиляди пловдивчани през 2019 г. да гледат театър безплатно също е сред одобрените проекти с препоръка да се добави още едно представление в кв. „Столипиново” или парк „Рибница”. „Включи квартала - театър в парка“ е одобрено за финансиране в  размер на 25 651 лв. 

За Международния фестивал на камерната музика са гласувани близо 22 000 лева, а за „Камерна сцена Пловдив – малко над 15 хиляди лв. 

Атрактивното „Лятно кино в парка” получава близо 21 000 лв. , а събитието на Регионалната занаятчийска камара „Занаятите – културно наследство за деца и код към национална идентичност“ – 19 000 лв. 

Международен фестивал на поезията „Орфей” – Пловдив 2020” получава близо 16 000 лв. , Пловдивски литературен многоезичен сайт www.plovdivlit.com – 11 830 лв., а списание Страница 2020“ – 16 600 лв. 

„Международни фотографски срещи“ получава близо 21 000 лв., а другото фотографско събитие в Културния календар - VII Международен фото салон Пловдив 2020, близо 11 000 лв. 

Панаир на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ е получил  16 600 лв. 

S`COOL ROCK FEST - насочен към младежката аудитория, получава много добра оценка по критериите на Наредбата. Комисията оценява положително решението на организаторите да преместят концертите от центъра в парк „Лаута“ и определя сума за финансиране в размер на 14 660 лв. 

„Fluca: Австрийски културен павилион“ е подкрепен с близо 13 000 лв. 

С  11 140 лв. е подкрепено събитието „Духовни маршрути в Пловдив“. Литературните разходки из града, водени от забежителни пловдивски артисти, предизвикаха голям интерес и през тази година бяха част от програмата на Европейска столица на културата. За следващото си издание организаторите от ИК „Летера” са потърсили партньорство с Общината. 

Телевизионен фестивал „Непознатият Пловдив”  получава 11 110 лв. По-малки суми са гласувани за проекти на  сдружение „Българско-турски литературен клуб” и  сдружение „Комитет Родолюбие”. 

Одобрените проекти ще бъдат включени в Календара на културните събития на Община Пловдив за 2020 г., който ще бъде внесен за утвърждаване от Общински съвет – Пловдив.