Специален държач за чаши, виното на 20 изби и вкусните предложения на 12 ресторанта, сладкарници и производители на шоколад ще изкушават пловдивчани и гостите на града по време на дефиле „Вино и гурме” на 11 и 12 май в Пловдив. Общо 9 локации ще превърнат града в столица на вино и кулинарната култура през предстоящия уикенд. Откриването е в 11 часа в събота в началото на Стария град с изпълнения на ансамбъл „Елика”. Танцьорите ще бъдат част от фестивала и през следващия ден, за да му дадат още повече цвят, разказа Любозар Фратев от Съвета по туризъм. 

Още екстри очакват посетителите – Plovdiv City Card предлага лимитирана серия карти за форума, които ще дадат възможност за 8 безплатни дигустации на вино, подаръчен комплект, безплатен вход за музеи и галерии, бонуси и отстъпки в обекти из целия град. Тези, които си закупят карта, ще ползват и безплатно мобилно приложение и навигатор. Картите са 24-часови и 48-часови. 

По традиция домакин на дегустациите през деня е Старият град в къща „Бирдас”, резиденциите „Тракарт” и „Тракийски стан”, експозиция „Георги Божилов-Слона”, дгаз клуб „Контрабас”, ресторантите „Филипополис” и „Рахат тепе”, културен център „Бялата къща”. Те ще започнат в 11 часа, в събота ще продължат до 19 ч., а в неделя – до 18. И след това обаче ще се лее вино – три са вечерните зони на фестивала: бар „Конюшните”, бар „Крафт” в Капана и вино бар „Винокултура” на ул. „Отец Паисий”. 

Всеки желаещ да се наслади на виното може да закупи карнетки с жетони, които се продават във всяка къща, в която се предлага дегустация. Всеки жетон дава право на една дегустация. Стъклени чаши, гравирани с логото на фестивала, и специални държачи за тях се предлагат заедно с жетони. Обективна класация по интереса на публиката към винарските изби - участници в празника и тяхната продукция се прави по броя на жетоните, с които посетителите са дегустирали и по анкетните карти, които попълват. Кулинарните изкушения, се предлагат на цени между 1 лв. и 5 лв. на всяка една от локациите. Жетоните са в различни количества – 4 са на цена 3 лв., 12 – 9 лв., има варианти с чаша, държач и брандирана торбичка с две бутилки вино. 

По време на фестивал "Вино и гурме" посетителите ще имат възможност да се запознаят с услугата"Пловдив Сити Консиерж”. Представянето на първия 24-часов дигитален помощник на чуждестранните туристи и посетителите на Пловдив в Месинджър на английски език ще бъде представен на 11 май от 16 часа в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”. Ще има разнообразни работилници и забавления, съпътстващи празника на виното и вкусната храна. 

Ще бъде спазена и традицията да бъдат наградени най-добрите участници на фестивала. Жури от експерти, излъчено от Университета по хранителни технологии, ще избере най-добрите участници, представили по вълнуващ начин съчетанието на гурме и вино. Публиката пък ще гласува за най-доброто вино.