Министърът на културата проф. Велислав Минеков, кметът на Пловдив Здравко Димитров и председателят на фондация „Дом за пловдивската опера“ инж. Любозар Фратев подписаха меморандум за построяване на сграда на музикалната институция под тепетата.

„Пет години и половина минаха, за да стигнем до този момент. Това не е краят в преследването на нашата мисия, но е важна крачка напред. Попаднахме на министър на място и днес правим тази крачка заедно“, каза Фратев.

Проф. Минеков изрази радостта си, че в Пловдив се случват такова „знаково явление“.

„След много години на перипети и ходене по мъките Операта с нейната нова сграда ще бъде част от герба, от лика на Пловдив. Ще трябва да създадете работещ екип, който да ръководи институцията, което никак не е лесно. Радвам се, че и кметът на Пловдив откликна, защото дори и ние да не сме част от управляващите с този меморандум всеки следващ кмет и министър ще има ангажимент. Това, че в Пловдив ще бъде построена опера, ще има силен отзвук и по света“, каза Минеков.

Кметът Здравко Димитров пък заяви, че общината ще обяви архитектурен конкурс с надеждата, че Пловдив ще получи това, което заслужава, а в момента се търсят варианти за място и съвсем скоро от общината ще обявят кои са възможните терени за сграда.

След него министър Минеков обяви, че България има много поводи за радост един, от които е, че след 30 години вече е част от комитета за световно наследство. Това се е случило по време на участието му в конференция на ЮНЕСКО миналия ден. Минеков бе категоричен, че в проекто-бюджета на Министерството на културата има заложени 10 млн. лева за ремонт на Концертна зала, има планирани и 300 000 лева за проектиране за дом на операта.

„Със зам.-министър Славов имахме среща с министъра на финансите по повод бюджета за 2022 на Министерство на културата, бяхме изключително нахални и поискахме 250 млн. лева повече за култура, защото няма какво да се лъжем, сектор „култура“ тъне в нищета, а нищетата е пътят към разрухата, с нея се свиква, а това не е добре.  Надявам се, че следващият кабинет ще управлява тези средства добронамерено. Работим по увеличаването на експертния екип на НИНКН, от 52-ма да станат около 100- 120 души. Тогава няма да има систематичната разруха“, каза Минеков.

Той завърши с думите, че изкуството не трябва да живее в постоянна битка за оцеляване, а с гордост, а това става със средства.

Бяха очертани и ангажиментите на „Фондация дом за пловдивската опера и общината според меморандума.

„Дом на пловдивската опера“ ще изготви модел за управление на бъдещата сграда, стъпвайки  върху международния опит. Ще поеме и една трета от средствата, необходими за построяването на сградата, Община Пловдив ще задели парцел. Ще изготви техническото задание на проекта и ще подготви документацията за проектиране и строителство. Пред репортер на TrafficNews.bg министър Минеков заяви, че ще се опита от 2 млрд. лева заложени за възстановяване на регионите в рамките на националния план за възстановяване от кризата също да бъдат отделени средства за строежа.

Директорът на операта Нина Найденова благодари на всички, които са приели построяването на операта като лична кауза и припомни, че през 2023 музикалната институция става на 70 години, а този юбилей е чудесен повод възрожденския акт за изграждането на сграда на операта да стане факт.

„В днешните времена културата е по нужна от всякога, гарантирам, че нашият екип ще развие институцията и ще отговори на очакванията. Надявам се, обществото да се консолидира около тази цел и градът да приеме този акт“, каза още Найденова.