„Отново е септември – 10 септември, и днес сме се събрали да открием  „Сцена на кръстопът”. И тази година ще зарадваме най-взискателната и вярна публика – пловдивската, с много театър.  Радваме се, че сте тук”. С тези думи директорът на Драматичен театър-Пловдив Кръстю Кръстев повдигна завесата на 26-ото издание на един от най-мащабните форуми под тепетата.

Програмният директор Росица Обрешкова припомни, че вече 26 години „Сцената” отваря театралния храм и носи радост на хората.

„Нашият фестивал си има и своя ангел пазител. Стефан Данаилов – създателят на „Сцена на кръстопът”,  ще бди над нас”, каза тя и сподели, че преди дни са ѝ показали събрани от майка ѝ Росица Данаилова мисли и спомени за Ламбо.

„Това ми напомни, че без памет човек е никой, без спомените, преживяванията. Нашият фестивал е памет”, каза още тя.

Главният спонсор на фестивала инж. Димитър Георгиев също припомни ролята на Стефан Данаилов, който вече 26 години събира театралната публика в салона на театъра: „Тази година мотото на фестивала е „Театъра Мъдростта”. Колко мъдър е бил един човек, когато преди 26 г. дойде в Пловдив с идеята за „Сцена на кръстопът”. Тогавашният кмет Спас Гърневски каза „да”. А Пловдив тогава беше тъмен, гладен и студен. Тогава Стефан Данаилов получи подкрепата и на група приятели. Заедно проправихме пътека, а сега тя е прераснала в магистрален път”.

Инж. Георгиев разказа, че от месец е приютил свой колега от Украйна – българският почетен консул там.  И той му казал, че България е прекрасна и трябва да я пазим.

„Да я пазим от некадърни и корумпирани чиновници, заради които се случват нещастия като това в близост до Пловдив. Да я пазим, за да има такива хубави събития като „Сцена на кръстопът”, каза още Димитър Георгиев.

Зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов изрази  вълнението си, че за първи път открива фестивала.

„Театърът е храм, който има изключително важна роля във времената на разделение, в които живеем. Театърът ни събира и както е казал Дарио Фо: „Театърът е катедра, от която може много да се говори за света на доброто”, каза Панов.

На финала Росица Обрешкова, Кръстю Кръстев, инж. Димитър Георгиев и Пламен Панов произнесоха заедно изрекоха емблематичната фраза: „Да живее фестивалът!”.

После сцената бе завладяна от актьорите на Пловдивския драматичен театър, които изиграха премиерно спектакъла „Вампир” от Антон Страшимиров.

След края публиката ги аплодира бурно, а към трупата се присъединиха и режисьорът Пламен Марков, сценографът и автор на костюмите Мира Каланова и композиторът Петя Диманова.

Финал на първата фестивална вечер сложи една неочаквана за героите участници в нея церемония. Екипът на „Сцена на кръстопът” награди актьорите Ивана Папазова и Симеон Алексиев с приза на фестивала за приноса им и дългогодишното участие.

Днес „Сцената” продължава с премиерата на „Старецът и морето” по Ърнест Хемингуей  - моноспектакъл на Красимир Ранков от 19.30 ч. в Камерна зала. Драматизацията е дело на Александър Секулов, постановка – Красимир Ранков, режисура – Веселин Ранков, сценография – Мариета Голомехова.

От 19 часа в Голямата зала ще се играе спектакълът „Стъпка по стъпка” от Питър Куилтър на театър „Българска армия”. Режисьор е Лиза Шопова, сценография – Анелия Райкова, музикална среда – Петя Диманов. Участват „Анастасия Ингилизова, Гергана Плетньова, Евелин Костова, Даниел Върбанов, Денислав Маринчев, Стефан Роглев.

26-ото издание на „Сцена на кръстопът” е под мотото „Театъра Мъдростта” и се реализира с подкрепата на Община Пловдив, Министерството на културата и спонсорското семейство. Домакин е Драматичен театър-Пловдив.