Празникът на славянската писменост е специална дата на всички нас и без значение къде се намираме, ние пазим спомена от жизнерадостната атмосфера на този светъл пролетен ден. В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост поздравяваме всички, които със своите знания, умения и дух създават блага, търсят и откриват нови предизвикателства в науката.

24 май е не само най-българският, най-чистият и духовен празник. 24 май е и най-старият празник, честван у нас – вече повече от 200 години. В арменски летописи от началото на 19-и век е открито описание от свещеник, когото завели в Шумен през май 1803 г. “на празник на писмеността на българите” и той видял “как те пели тъжни песни и после играли хоро”. Малко народи могат да се похвалят с подобен култ към образованието и просветата.

Самата дума „просвета“ носи в себе си “светлината”, която винаги е била символ на знанието. Днес около 10% от държавите на планетата пишат на кирилица. Ненапразно със заслужена гордост Вазов казва ,,Че и ний сме дали нещо на света, и на вси словени книги да четат”.

24 май е празник, какъвто нямат другите народи по света, празник на писмеността, просветата, културата, духовното извисяване. Честито, българи!