Кукленият театър ще посрещне публиката си на 25-ото юбилейно издание на фестивала "Двама са малко - трима са много" и уличния му модул "TheatAir" от 1 до 6 септември. Публиката ще има шанса да види най-доброто от куклените спектакли на национална сцена с участието на над 20 трупи от България и гости от Франция, Италия, Испания, Германия, Черна гора, Гърция, САЩ, Турция.

Спектаклите, селектирани в програмата от екипа на сдружение "Двама са малко - трима са много", представят от театър за бебета до театър за възрастни.

"Програмата тази година има два основни фокуса. На първо място - фестивалът излиза извън централната градска част. В рамките на три дни малки и големи в "Тракия" (парк "2019"), Коматево (пред НЧ "Иван Вазов" и Кършияка (парк "Рибница") ще имат възможността да гледат интересни представления. Екипът ни ще зарадва и публиката в Димитровград, Хасково и Стамболийски. Вторият интересен акцент са тайните концерти, които ще бъдат на 2, 3 и 5 септември от 21 часа на откритата сцена в Кукления театър. Идеята дойде от един от тазгодишните участници. Тези, които ги посетят, няма да останат разочаровани", каза директорът Петър Влайков.

Един от интересните проекти, които ще станат част от събитията на фестивала е свързан с експерименталната лаборатория за влизането на съвременните технологии в изкуството. Ще бъде показан роботът Франки, който е чудесен партньор на актьорите и дори може да им направи селфи. Той изразява емоции и се движи с помощта на актьорите. Ще видим как с един пръстен може да се възпроизведе звук от пишеща машина и дори цяла мелодия. А актьорите с няколко движения превръщат светещи графични матрици в биещо сърце.

"Съвременните технологии имат приложение в нашето изкуство. Всичко се случва наживо на сцената и това позволява на актьорите доста импровизации. В същото време изисква много прецизност и бързо усвояване на несвойствени умения", разказаха двигателите на лабораторията - режисьорите Ева Кьосовска и Веселин Бойдев. По думите им Франки и новите технологии ще бъдат интересни за цялото семейство - за деца от 5-6 години и техните родители.

Те допълниха, че в рамките на програмата - в клуб "Фарго", ще бъде представен документален филм за целия процес на работа. Догодина екипът ще насочи усилията си по време на лабораторията да се концентрира върху лего роботите.

Програмата на фестивала включва още премиери на филми и книги, изложба. Жури в състав доц. Леонард Капон, проф. Васил Рокоманов и Магдалена Лупи Арвир (драматург, Хърватия, директор на Кукления театър в Риека) ще излъчи победителите. За поредна година организаторите може да връчат и наградата "Невидимо дете" в памет на Димо от ПИФ за вдъхновяващо изпълнение. 

"За пореден път имаме културен институт, който чертае тенденции. Пловдив може много да се гордее, защото това се случва и в Държавна опера и в Драматичния театър. Община Пловдив подкрепя екипа на театъра и е важно да се отбележи, че точно в резултат на това доверие, което имаме към институцията, общината чрез своите инструменти в рамките на целия мандат - чрез Културния календар, програма „Наследство“ на фондация "Пловдив 2019" и смесеното финансиране, е осигурила за Кукления театър 552 630 лв.“, каза заместник-кметът Панов. Той допълни, че би могло да се помисли догодина средствата от смесеното финансиране да не бъдат за дейности, а за ремонт на фасадата на сградата на Кукления театър. Или за новата база в квартал "Тракия".

Фестивалът "Двама са малко - трима са много", както и "TheatAir" и лабораторията по съвременни технологии се реализират с финансовата подкрепа на Община Пловдив, Министерство на културата, Национален фонд "Култура" по програма "Едногодишен грант`2022" и програма "Наследство" на фондация "Пловдив 2019".