Пловдив е театър от днес. Точно в 19 часа големият салон на Драмата ще отвори черната си кутия за първото представление в програмата на 22-рия Международен есенен театрален фестивал „Сцена на кръстопът” със спектакъла „Ромео и Жулиета” на балет „Арабеск”.  Празникът ще продължи до 24 септември, когато ще бъде закрит с премиерата на автобиографичната книга „Романът на моя живот” на основателя и арт директор на фестивала проф. Стефан Данаилов.

През 14-те дни ще гледаме 13 представления на голяма сцена и 6 – в Камерната зала на Драмата. Шест са съпътстващите прояви – всички те са с вход свободен. 

Фестивалът ще посрещне две международни трупи – на  Националния академичен драматичен театър "Занковецка" от Лвов, Украйна, както и актьорите от Театър Де Ла Масю (Франция), чието гостуване е част и от програмата на Европейска столица на културата – Пловдив 2019.

Пловдив винаги е подкрепял  „Сцена на кръстопът” от създаването на фестивала до днес, а екипът, който организира събитието, всяка година ни изненадва с все по-интересни представления и все по-широка програма. Тази година няма да е изключение – много заглавия, интересни събития. Заедно даваме старт на 22-рото издание. Използвам случая да благодаря на спонсора – инж. Димитър Георгиев. Без меценатите, които помагат, няма как да се случи такова събитие и то да бъде непреходно. Фестивал – емблема на нашия град. В контекста на Европейска столица на културата и на тази силна конкурентна среда, съм убеден, че „Сцена на кръстопът” отново ще посреща представленията с пълни зали, каза кметът Иван Тотев по време на официалната пресконференция преди откриването тази вечер. 

Своята благодарност към община Пловдив, Министерството на културата и спонсорите на фестивала, към домакините от Драматичния театър изрази продуцентът на „Сцена на кръстопът” Ирен Чанкова. Тя допълни, че пловдивската публика остава вярна на театралното изкуство и че за немалка част от представленията вече няма билети или са почти изчерпани.  Пълни до последното място са „Вишнева градина” на Плевенския театър, „Три високи жени” и „Лисичета” на Народния театър, „Къщата на спящите красавици” на Драматичен театър „Адриана Будевска”. На изчерпване са билетите за „Танцът Делхи” и „Чаровно лято” на Народния театър, „Терапевти” на Сатиричния театър, „Чамкория” на Театър 199. 

Радваме се, че сме домакини на фестивала и че можем да споделим с колегите ни от цяла България срещата с пловдивската публика. Тя е много сърцата, но и много взискателна и е гордост и предизвикателство да се играе пред такива зрители.  Щастливи сме, че отваряме театралните си пространства за 22-рото издание на „Сцена на кръстопът” и желая на добър час на всички колеги, които ще гостуват на нашите сцени, каза заместник-директорът на Драматичния театър Деница Димитрова. 

Главният спонсор на фестивала инж. Димитър Георгиев пък не пропусна да отбележи, че началото преди 22 години е било трудно, но днес едва ли някой може да си представи Есенния салон на изкуствата без „Сцена на кръстопът”. 

Винаги съм го казвал, че фестивал  ще има и тогава, когато други хора ще поемат щафетата. Да му пожелаем на добър час. Радвам се, че на 22 септември пловдивската публика ще има възможността да се срещне с актьорите от Националния академичен драматичен театър "Занковецка" от Лвов. По време на побратимяването на Пловдив с този град с кмета си обещахме, че ще представяме не просто на украинското изкуство, а ще акцентираме върху  спектакли на артисти от Лвов, разказа инж. Георгиев, който е почетен консул на Украйна в Пловдив.

Фестивалът тази година ще зарадва феновете си и със специиално написан химн. Автор на текста е креативният директор на „Сцената” Елин Рахнев, а музиката е на 19-годишниния Илиян Тиганев, който току-що завърши Музикалното училище под тепетата, а от есента е студент в Академията за музикално ,танцово и изобразително изкуство. 

Фестивалът „Сцена на кръстопът”  е една от емблемите на Пловдив и като чух, че трябва да напиша музика по текст на Елин Рахнев, ми стана топло на душата. С голямо удоволствие приех. Започнах да мисля за химна на обяд и до вечерта той бе в главата ми. Вдъхновяваше ме природата, защото в този момент бях на почивка във Варна. С нетърпение чаках да се прибера,  да седна на пианото. В сърцето ми и досега звучи стихът: "Да го пазим в душите като нашето дете”.  Ръцете ми се движеха сами върху пианото. Написах музиката с голяма лекота. За мен е изключителна чест, каза тийнейджърът. 

Химнът е в изпълнение на актьорите от Пловдивския театър Елена Атанасова, Мариана Йотова, Радина Думанян, Кръстю Кръстев, Троян Гогов, Петър Тосков. 

Билетите за фестивала са на цена от 8 до 25 лв. Специалните книжки и сайтът на „Сцена на кръстопът” са мястото, от което публиката може да научи подробности за събитието тази година.