Трейлърът на филма "18% сиво" по едноименния роман на Захари Карабашлиев вече е факт. Лентата тръгва по кината на 24 януари 2020 г. В главните роли са Рушен Видинлиев и Доля Гавански, които се превъплъщават във влюбените Захари и Стела. Двамата решават да следват мечтата си и се местят от Варна в Лондон.

Въпреки това животът в английската столица се оказва далеч не толкова лесен. Стела напуска Захари и той се впуска в лудо пътешествие от Лондон до Берлин. По пътя той разкрива истината за своята изгубена любов и в крайна сметка го довежда до неудобни открития за самия него.

Продуцент и режисьор на лентата е Виктор Чучков, който стои и зад филма "Тилт" от 2011 г. Оператор е Ненад Бороевич. За сценария отговарят Хилари Нориш, Доля Гавански, Захари Карабашлиев.

"Това е филм за любов, мечти, загуба, оцеляване и надежди, и пак за любов. Откъде сме и какво не ни стига тук? Какво ни кара да се преместваме на друго място и какво търсим? История за всеки човек. Как градим отношенията ни между мъж и жена при нови условия и в променен свят. Тези теми не само силно докосват над два милиона български семейства, които имат близки и роднини извън страната ни, но по принцип и чувствителността на съвременния човек, който търси себе си в един несигурен свят. Едновременно с това филмът е актуален поглед и върху противоречива Европа", казва Чучков, който е автор и на музиката към филма.

"18% сиво" е копродукция между България, Германия, Северна Македония, Сърбия, Белгия. Заснет е на локации в седем държави – България, Великобритания, Германия, Северна Македония, Сърбия, Белгия и Унгария. Кадрите са от Варна, Лондон, Брайтън, Дувър, Тийлт (Белгия), Ваймар, Лайпциг и Берлин. 

Филмът е реализиран с подкрепата на Националния филмов център, Българската национална телевизия, „MDM Mitteldeutsce Medienforderung“, Филмова Агенция на Северна Македония, Община Варна, Сръбски Филмов Център, „Tax Shelter of the Belgian Government via Belga Films Fund“, Програма „Медия“ на Европейския съюз.

"От първите дни заедно разбрахме, че можем както да говорим с часове, така и да мълчим по толкова време, без да скучаем"
- 18% Сиво.