12 от най-влиятелните фестивали за съвременен танц се обединяват в общоевропейска мрежа, която си поставя амбициозната цел да популяризира  изкуството, да го направи по-достъпно и да продуцира артистични проекти.

Big PulseDance Alliance е партньорски алианс, в който има и българско участие в лицето на One Dance Week.

„Идеята е да разработим заедно единно европейско танцово пространство. Да имаме различни активности, които ще реализираме заедно. Една от тях е да създадем Европейска мрежа за танц”, разказаха инициаторите, които си дадоха среща в Пловдив.  

„Първата ни цел е да дадем възможност на хореографи с професионална кариера и потенциал, които да реализират свои по-мащабни продукции, на по-големи сцени, отколкото тези до момента в кариерата им. Всички заедно ще продуцираме спектакли както в зала, така и на открито с безплатен достъп за гражданите. Основният критерий за селекция на артистите  е да покажем цялата палитра на съвременния танц и разнообразие на пол, възраст, естетика”, разказа Бенджамин от Дъблинския танцов фестивал.

 Първите избрани артисти са Амала Дианор – хореограф, роден в Сенегал, но активно работещ във Франция. Той е творил за едни от най-големите танцови компании, а сега създава собствени спектакли. Спектакълът, който артистът ще създаде, ще гостува на One Dance Week през май 2022 г.

Вторият избран артист е Марко да Силва Ферейра от Португалия. Той интерпретира в танцовите си проекти съвременната градска култура, нощния живот и клубната музика.

Big Pulse ще подкрепи и проекта  Уна Дохърти от Великобритания, която от години работи активно в Нидерландия и ще представи танцов проект с 10 професионални артисти.

Избрана е и Силвия Грибауди, която пловдивската публика ще види на закриването на One Dance Week, но с друг неин проект. Италианката развива успешна танцова кариера в родината си, но след заболяване  губи физическа форма. Това я кара като хореограф да се обърне към темата за човешкото тяло и за красотата му.

„Четиримата артисти са избрани измежду 260 апликации от цял свят, а това показва колко голяма нужда има танцовият сектор от подкрепа и популяризация”, казват инициаторите на Big Pulse и допълват, че в проектите ще се включат както професионални танцьори, така и аматьори. А гостуванията на спектаклите в различните партньорски държави ще се случват с местни артисти.

С поредицата от събития организаторите на 12-те фестивала  да насочат светлините на прожекторите към европейското танцово изкуство, защото танцът има невероятната възможност да свързва без езикови бариери, както и да интерпретира с изразните средства на изкуството актуалните за съвременните общества теми и проблеми.

Проектът е спечелил финансиране от програмата „Творческа Европа” на Европейския съюз на стойност 2 млн. евро. 2 300 000 евро пък е съфинансирането от страна на 12-те участници в Big Pulse.

Няколко са основните направления, в които мащабният проект ще разгърне работата си.

Дейностите по програмата Big PulseOpen Air имат за цел сближаване на артистите и публиката чрез създаване на смела и завладяваща хореография, която да бъде представяна само на открито. Крайният срок на отворената покана към артисти, заинтересовани в създаването на “подвижни” и екологично-осъзнати хореографски идеи за открити пространства, е 16 април.

Програмата за мобилност Big Pulse VisitingArtists ще представи възможност пред професионалистите в сектора да посещават партньорски фестивали, стимулирайки творческото развитие, културния обмен и създаването на контактна мрежа.

Менторската програма на Алианса – WinterIntensives – ще се фокусира върху развитието на лидерски качества и умения за управление на проекти, както и за справяне с екологични и други извънредни предизвикателства при създаването на устойчива работна среда.

С широка партньорска мрежа в цяла Европа и чрез разнообразна програма от дейности, дългосрочната цел на Big PulseDance Alliance е да създаде жизнена и трайна мрежа от организации, работеща с артисти и публика, която да гарантира непрестанното развитие и устойчивост на съвременния танцов сектор.

По време на пресконференцията бе анонсирано и учредяването на Европейска асоциация за съвременен танц. Към нея ще се присъединят организаторите на  още авторитетни танцови фестивали като например  Биеналето в Лион.

„Логично е да подкрепим тази иницианива и да станем съоснователи, защото във Франция има над 100 танцови фестивали с различен мащаб. Създаването на Асоциацията ще даде възможност да направим най-голямата лаборатория за експерименти между публика и артисти”, каза Беатрис от Биеналето в Лион.

Своята подкрепа на всички проекти даде еврокомисарят с ресор Култура Мария Габриел, която се включи с обсъжданията с обещание Европейската комисия да продължи да помага на артистите, както и с насоки по кои програми съвременното танцово изкуство може да се развива.

„Това, че еврокомисарят по култура има сетива и интерес към съвременното танцово изкуство е глътка свеж въздух за нас”, казаха инициаторите на Big Pulse и посочиха статистиките на  ЕК – най-много зрители са музикални събития в Европа, а веднага след това – танцови.

Партньори в Big PulseDance Alliance са: TanzimAugust / HAU HebbelamUfer (Германия), DanceUmbrella (Великобритания), DublinDanceFestival (Ирландия), Julidans (Холандия), New BalticDance (Литва), ONE DanceWeek (България), TorinodanzaFestival (Италия), Zodiak – SideStepFestival (Финландия), SismògrafDanceFestival (Каталуния – Испания), Международен танцов фестивал TANEC PRAHA (Чехия), CODA Oslo International DanceFestival (Норвегия) и DanscentrumSverige (Швеция).