Писател, драматург, есеист, носител на Нобелова награда за литература, на Пулицър за „Хората и мишките“, „Гроздовете на гнева“ и „На изток от рая“.

Да, това е Джон Стайнбек. Роден на днешната през 1902 г. в Калифорния, той наследява страстта си към книгите и литературата от своята майка Олив Хамилтън, която е учителка. Като дете Стайнбек прекарва летата си в работа по ферми и фабрики, което му дава възможността на опознае отблизо живота на работническата класа. В книгите си той често ще се връща към този период от детството си и с изключителна точност ще обрисува личната трагедия на дребни фермерски семейства, сполетени от Голямата депресия в Америка.

„Торнила Флет“ е първият голям успех на Стайнбек. Следват „За мишките и хората“, „Гроздовете на гнева“ и разбира се „На изток от рая“, които го превръщат в класик на 20 век.

Филмирани са почти всичките му романи и подобно на тях жънат големи успехи и невероятен зрителски интерес.  

Ето някои от истините на Джон Стайнбек:

"Когато човек твърди, че не иска да говори за нещо, той обикновено иска да каже, че не е в състояние да мисли за нищо друго."

"В истината има повече красота, дори когато красотата е отвратителна."

"В пълната си самота писателите се опитват да обяснят необяснимото." 

"Властта не корумпира. Страхът корумпира… може би страхът от загуба на власт."

"Да си жив означава да имаш белези." 

"Добрият писател вечно се стреми да извърши невъзможното."

"Животът не е поредица от и… и… и… Животът е поредица от или… или… или…"

"Литературата е толкова стара, колкото речта. Тя израства от човешката потребност за нея и тя не се променя, освен да става още по-голяма."

"Малко любов " е като "малко вино " — прекаляването с едното или другото сериозно вреди на здравето."

"Настоявам, че един писател, който не вярва страстно в съвършенството на човека, няма нито отдаденост, нито място в литературата."

"Ние сме самотни животни. И прекарваме целия си живот в опити да бъдем по-малко самотни."

"Никой не иска съвети, а само потвърждение."

"Писателят трябва да вярва, че това, което прави, е най-важното нещо на света. И трябва да се придържа към тази илюзия, дори когато знае, че не е истина." 

"Проблемът е, че аз наистина харесвам жените. Неприятностите идват само от омъжените."

"Промяната идва като лек ветрец, който развява завесите по изгрев слънце; като приятния аромат на дивите цветя, дори на тревата."

"Пътуването е като брака. Най-сигурният начин да сгрешиш е да мислиш, че ти го контролираш." 

"Човек в действителност нищо не знае за другите човешки същества. Най-доброто, което може да направи, е да предполага, че и те са като него." 

"Човек се гордее с всяко нещо, стига то да му е едничкото. И може би колкото по-малко притежаваш, толкоз повече ти се иска да се биеш в гърдите."

"Изглежда ми, че ако аз и ти трябва да изберем между два вида мисъл или действие, трябва да помним смъртта си и да опитаме да живеем така, че смъртта ни да не носи удоволствие на света."