Емилиян Станев, чието истинско име е Никола, повече от 40 години активно участва в литературния живот на България, оставяйки десетки незабравими произведения издавани в целия свят.

Роден е във Велико Търново в семейство на чиновник. До 1944 самият той работи като такъв в Софийската община, а след това в ловното стопанство в Търново, където трупва впечатления за незабравимите си разкази.

Първият му разказ излиза през 1932 година, а скоро след това той се отдава изцяло на писателска дейност.

Сътрудничи на вестниците „Литературен глас“,  „Ловец“ , „Съдба“, „Завети“, „Златорог“ и др. До 1945 излизат 4 сборника с разкази. Първата му книга – сборникът с разкази „Примамливи блясъци“ – е издадена през 1938. Следват „Сами“, „Вълчи нощи“, „Делници и празници“.

През 1948 година излиза едно от най-известните му произведения „Крадецът на праскови“, по което е създаден едноименния филм на режисьора Въло Радев, с участието на Невена Коканова и Раде Маркович.

снимка от филма "Крадецът на праскови"

Писан в продължение на 14 години, романът „Иван Кондарев“ проследява драматичните събития в България посветени на Септемврийското въстание. Той му носи и най-голямото признание.Определян за един от класиците на българската литература, произведенията на Емилиян Станев са преведени на десетки езици.