11 таланти от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов” и Националната гимназия за сценични и екранни изкуства са отличени на Националния младежки конкурс за изящни изкуства, приложни изкуства и дизайн, организиран от Министерството на културата. На заседание  журито в състав - председателят доц. д-р Атанас Атанасов и членове доц. д-р Цвета Явашева, гл. ас. д-р Венцислав Шишков разгледаха 378 творби на деца от 14 училища.

В категория „Сценичен костюм” първа и втора награда отиват при Виолета Димова и Валерия Христова  (НГСЕИ). В раздела „Театрален, кино и телевизионен декор/театрална кукла/художествено осветление за театър, кино и телевизия/театрален грим и перуки” и трите приза са за пловдивски деца от НГСЕИ - Валентина Нейчева(1 място), Елисавета Янева (2 място),   Владислава Зайкова (3 място).

В раздел "Иконопис" на първите две места са Диана Матова и Весела Близнакова Художествената гимназия. В категория „Пространствен дизайн/промишлен дизайн” второ място печели  Таня Казакова  отново от Художествената гимназия.

Наталия Гусева от НХГ "Цанко Лавренов" бе отличена с трето място в раздел „Стенопис”

Поощрителни награди получиха р раздел "Рекламна графика" - Антон Луканов (НХГ "Цанко Лавренов"), в раздел "Графика" - Виолета Великова и Ния Русева от НХГ „Цанко Лавренов”, в раздел "Иконопис" - Наталия Митева и Жана Христева от НХГ „Цанко Лавренов”, в раздел "Стенопис" - Доника Чочева, НХГ "Цанко Лавренов",  Божидар Чалъков (НГСЕИ) в раздел „Театрален, кино и телевизионен декор/театрална кукла/художествено осветление за театър, кино и телевизия/ театрален грим и перуки”.

Творбите на наградените и номинирани ученици са представени в изложба в Арт-галерията на Национален дворец на културата.

Учениците от училищата по изкуствата до 18-годишна възраст, класирани на първо, второ и трето място, ще получат едногодишни стипендии в размер на 135 лева месечно по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби. Те имат възможност също така да кандидатстват за еднократно финансово подпомагане за участие в майсторски клас или пленер.