Остават броени дни до откриването на Пловдив: Европейска столица на културата и на много локации в града кипи усилена подготовка. Сред тях е и творческият квартал Капана, където ни очаква богата музикална програма и експозиция на 7 визуални артисти в познатата от есенното издание на Капана Фест поп-ъп галерия InDustReal, пише Plovdivtime.bg.

На сцена Ядрото ще видим 11 банди.  Програмата започва в петък – 11 януари от 20 ч., с Октет Пловдив и продължава в 21.30 ч. с Brazz ViliDJ.  В събота – 12 януари, на сцената ще има цели 5 изпълнения. Първи от 12 ч. са Пловдивска музикална формация „Жарава“, а в 13 ч. българският дух набира сили с Проект „БЪЛГАРИ“.

В 17 ч. започва DJ сетът на Ramzey Hercules, а от 20.30 ч. на сцената на Капана се завръщат великолепните съпрузи Брус Джеймс и Бела Блек от Тексас, САЩ, на които станахме заклети фенове на лятното издание на Капана Фест през 2018. А черешката на тортата в съботната вечер са титаните от Акага, които излизат на Ядрото от 21.30 ч.

В неделя – 13 януари от 12 ч., ще се радваме на специалната програма на Пловдивски Културен Институт, последвана в 13 ч. от Трио Сопрано. В 16 ч. ще слушаме виртуозите от Теодосий Спасов фолк квинтет, а в 18.30 ч. излизат The Doctors.

Освен на Ядрото, творческата енергия на Капана ще се концентрира и на улица „Бенковски” 32, където се намира индустриалното помещение, превърнато тази есен от организаторите на Капана Фест в поп-ъп галерия с тематичното име InDustReal. В нея през дългия уикенд ще ни очаква експозиция на 7 съвременни визуални артисти, творящи в различни сфери. Изложбата, озаглавена ArtEclectic ще представи акварели от Лиа Каменова от Lionikk arts, платна смесена техника от Теодора Стоименова и акрилни платна от Инна Божидарова.

Пловдивският фотограф Ивелина Стоянова ще представи своите „Градски портрети“, а художничката Мира Мохсен ще ни изненада със серия дигитални графики by hand под името „Constellation“. Интересни са и произведенията на Даниело Пенова, които съчетават поезия и изобразително изкуство в серията „Вибрациите на тихото“. От 11 до 13 в InDustReal ще можем да видим и идейния проект за следващата голяма арт инсталация, която ще бъде реализирана за лятното издание на Капана Фест през 2019. Автор на проекта е Мария Минкова от Pink Yellow Me.

През дългия уикенд градът под тепетата ще е домакин на над 60 културни събития, реализирани в партньорство с повече от 80 организации. Между тях е единствената пътуваща колекция от произведения върху фрагменти от Берлинската стена, която идва тук по повод 30-годишнината от падането на Стената. Именно тя ще даде и своеобразното начало на темата за обединението и разделението и връзката между Пловдив и Европа, която ще продължи да се развива в програмата през цялата 2019-а;

Други акценти от програмата на Откриването са: Богата кино програма и в трите дни с най-добрите нови български филми; „Дим“: мащабна изложба, включваща архивни материали, фотографии, филми и произведения на известни български автори, които изследват историята на Пловдив чрез връзката ѝ с тютюневата индустрия. Истории за тютюна в СКЛАД;

Неделният ден е посветен на децата и предлага разнообразни детски събития и активности.