Емблематичният Базар Капана се завръща с издание през април по случай Великден и то с нова локация - Цар Симеоновата градина, от 29 април до 2 май. Над 100 български автори отново ще ни зарадват творби, родени от въображението и таланта им.  Ще се насладим и на отбрани вкусове от майсторските ръце на най-добрите родни и международни производители на качествени храни и напитки, а музикалната селекция за цялостното настроение отново ще поверим на момчетата от My-vinyl.com.

"Смяната на локацията ще направи Базар Капана още по-привлекателен както за творците, така и за посетителите. Самата Цар Симеонова градина пък има историческо значение за историята на занаятите не само в Пловдив, но и в страната.  Още през 1891 година българското правителство взема решение в Пловдив да бъде проведено Първото българско земеделско-промишлено изложение по предложение на Григор Начович. В продължение на 10 месеца от октомври 1891 до юли 1892 г. се създава великолепна градина, за която всички европейски вестници, описвайки тогава Изложението, казват, че това е нещо невероятно.

Проекта е на швейцарския градинар Люсиен Шевалас. През лятото на 1892 г. е изграден парк с площ от 90 хил. кв. м, в който се разполагат 36 изложбени павилиона.  На 15 август 1892 г. в присъствието на княз Фердинанд I – патрон на изложението, българските министри, църковният клир, чуждестранни консули, участници и гости се състои тържественото откриване на изложението. Около 2500 войници участват в празничен парад, а балонът на френския въздухоплавател Годар се издига в небето над Пловдив. В изкуственото езеро на изложението е разположен 10-метровия параход „Ангел Кънчев“, който е първият плавателен съд в България задвижван с течно гориво.

След края на изложението българският княз Фердинанд издава указ, с който подарява градината на пловдивчани с две условия: Да носи името на великия български владетел Симеон І и пловдивчани да се грижат за нея. Днес, близо 130 години след първото изложение, Цар-Симеоновата градина отново ще приеме съвременно тематично търговско изложение, с мисия да подкрепи българските творци и да възроди славната история на този страхотен градски парк", припомня историята на мястото организаторът на събитието Никола Сивков.

Организаторите обещават да превърнат алеите на знаковия парк в истинска Великденска приказка, която да бележи серия от тематични базари и изложения, които да припознаят българските обичай, свързани със занаятчийското и творческо дело. По традиция Базар Капана ще донесе и много изненади, които тепърва предстоят да бъдат разкрити.