Изключителният концерт "Звукът на Страдивариус" от програмата на фестивала Opera Open на 25 юни се мести от Античния театър в залата на Дома на културата "Борис Христов". Началото е в 21.15 ч.

Решението е продиктувано от необходимостта да се съхранят безценните музикални инструменти от епохата на Страдивариус, за които е немислимо да бъдат изложени на неблагоприятни метеорологични условия. Надяваме се, че по този начин ще осигурим по-комфортно преживяване и за зрителите. Разпоредителите на Opera Open ще ви асистират при настаняването в Зрителната зала в Дом на културата, където е направена допълнителна организация за разпределение на местата. Билетите важат без заверка. Като комплимент за причиненото неудобство, зрителите на концерта ще получат бонус ваучери за 50 % отстъпка за заглавие по избор от програмата на Opera Open.Опера Пловдив и Камерата Страдивариус Оркестър благодарят за проявеното разбиране, казват организаторите от Държавна опера-Пловдив.

Дванадесет безценни инструмента от епохата на Страдивариус ще свирят едновременно в залата на Дома на културата.  Музикантите от Камерата Страдивариус Oркестър (Холандия), предвождани от виртуоза Разван Стойка, се завръщат в Opera Open с нова програма, след като бяха силно аплодирани през 2017 г. Музикалното събитие е сериозно изпитание за охраняващите екипи и застрахователните компании на инструментите, чиято стойност в милиони евро се пази в тайна. Самият Стойка свири на цигулка Страдивариус от 1729 г.

Изтъкнатите музиканти ще бъдат дирижирани от Константин Дорбойков, а сопраните Вера Гиргинова, Евгения Ралчева и Марияна Панова ще допълнят уникалния звук на едни от най-качествените струнни инструменти в света. В програмата на концерта са включени произведения от Паганини, Вивалди, Хендел, Пиацола, Бетовен и др.

Страдивариус е може би най-почитаният майстор на цигулки за всички времена. Като дете е работил в фабрика за инструменти под ръководството на Николо Амати. През 1666г. той вече е научил достатъчно, за да сложи своето име на цигулката Страдивариус с латинска форма. През 1680г. той отваря собствена работилница в Пиаза сент Доменико, където живее и работи до края на дните си през декември 1737, когато е на 93 години. Собственоръчно е изработил 1100 цигулки, виоли , виолончели и китари. Около 650 от тях са цигулки като 450 са оцелели до наши дни.

Билети за концерта „Звукът на Страдивариус” се продават на касата на операта в Дом на културата, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.bg.

OPERA OPEN  е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.