Рок и запис на камбанен звън ще огласят останките от потопената преди половин век църква "Свети Иван Рилски" край Твърдица в нощта срещу 1 юли. Четири от най-добрите български рок-групи: "Епизод", "Обратен ефект", "Конкурент" и "Атлас" са се отзовали на поканата да свирят за Джулай морнинг край брега на язовир Жребчево до руините на храма, съобщи секретарят на община Твърдица Пламен Курумилев.

Стартът ще бъде даден веднага след залеза на слънцето, първи на импровизираната сцена ще излязат музикантите от „Обратен ефект“, а след полунощ ще забият колегите им от „Атлас“, концертът ще продължи до първите слънчеви лъчи към 05,15 часа на 1 юли, пише monitor.bg.

Посрещането на Джулая в местността Запалня, кръстена на потопеното в чашата на язовира село, чийто камбани бият от камбанарията в Твърдица става за втори път, от няколко години в публичното пространство се лансира идеята за възстановяване на полуруразрушения храм и превръщането му в атракция.

От 6 години язовирното ниво не е стигало да останките на църквичката, в която по инициатива на отделни свещеници вече са поставени икони и ентусиасти палят свещички. Според местните вече няколко млади двойки са избрали считаното за заредено с енергия място за венчавка.

За пръв път от далечната 1965 година в местността Запалня ще прозвучи камбанен звън, това ще стане чрез магнетофонен запис, намерението на наследниците е това лято да поставят камбана над храма, който е без покрив.