Народната музика се слуша от най-много българи – 26%. На второ място е попфолкът (21%), а на трето - поп музиката (19%). След тях се нарежда рокът, който е слушан от 14% от българите. 8% пък е делът на тези, които слушат естрада. Това сочат данните от проучване на „Тренд” по поръчка на в. „24 часа“. 5% от българите слушат музика само по поводи и тържества, а 9% посочват, че не слушат музика.

43% от българите слушат музика всеки ден, а 27% няколко пъти в седмицата. Младите слушат музика всеки ден и с увеличаване на възрастта намалява делът на тези, които слушат ежедневно. Младите в най-голям дял слушат попфолк. С увеличаването на възрастта намаляват вкусовите предпочитания към този жанр и се увеличават спрямо народната музика и поп музиката.

В малките населени места и селата хората предпочитат народната музика и попфолка, а живеещите в София и областните градове – поп и рок. В най-голяма степен българите слушат музика вкъщи – 56%, а 21% - в колата си. Едва 7% посочват, че в ресторанти, кафета, барове, клубове, дискотеки слушат музика най-често.