Пиесата „Миш-маш” на „Жарава” е №1 за месец май в Топ 40 на най-голямата платформа за етномузика в света – „Етноклауд”, в раздела за музика от Балканите, а видеото към песента е на второ място. Пловдивската вокална формация е лидер в класацията в конкуренция с над 90 000 групи и изпълнители от 151 държави. Песента, с която талантливите млади музиканти са абсолютни фаворити, вече е популярна сред публиката. Нещо повече – „Миш-маш” попадна в учебниците по музика за 9. клас, пише Plovdivtime.bg.

За „Жарава” тепърва ще се говори, защото талантливите изпълнители са сред избраните за финалните предавания на „България търси талант”. Снимките за едно от най-популярните тв риалитита на bTV започват от 10 юли, но преди това ще имат концерт на Римския стадион в Пловдив на 20 юни, когато се открива фестивалът „Дни на тракийската култура” на културен център „Тракарт”. 

„Жарава” е формация, създадена от музиканта и композитора Владимир Величков, преподавател в катедра „Музика” на Педагогическия факултет на Пловдивския университет. Въпреки кратката си биография, формацията успя да си извоюва авторитет на една от най-интересните и оригинални студентски музикални групи в България. В този си вид и като изказ, и като представяне на фолклора в съчетание със съвременните световни стилове музика, формацията няма аналог в нито едно висше учебно заведение в България.

В репертоара на групата има както традиционни фолклорни произведения с иновативно звучене, така и авторски пиеси на фолклорна основа. „Жарава” има във визитката си многобройни концерти и участия във форуми, включително церемонията по откриването на световното първенство по борба.

Музиката си младите артисти изпълняват с дълбок поклон към българския фолклор и корени, а завидният им импровизаторски дух в интерпретациите носи енергия и оптимизъм за бъдещето на съвременната музика.