Талантливият пловдивски пианист Борис Дюлгеров ще има шанса да се запознае с клавирния виртуоз Ричард Клайдерман по време на пребиваването му в Пловдив за концерта му през май. Това обеща кметът Здравко Димитров по време на специалната церемония за връчването на почетен плакет на общината на 9-годишния музикант.

„Особено ми е приятен поводът за това събитие.България има много талантливи млади хора и е хубаво те да се развиват и да остават в родината си”, каза градоначалникът и пожела на Борис да спечели още много награди. После призна, че е изкушен от музиката, тъй като тъща му е музикант и през юни ѝ предстои концерт в Пловдив.

Кметът се ангажира и с още нещо – следващото международно участие в конкурс на Борко да бъде подкрепено финансово от общината.

Припомняме, че само в рамките на няколко месеца младият пианист, възпитаник на музикалната школа при Народно читалище „Цар Борис ІІІ и царица Йоанна 1931 г.“ спечели златен медал и най-престижната награда „Гран при Джуниър“  на Х-ия Международен конкурс за пианисти „ VIVAPIANO“ в София, а преди седмица се окичи със злато от Международния музикален конкурс   „Giuseppe Raciti " в Сицилия. За отминалата година талантливото пловдивско момче има девет участия в конкурси и девет златни медала.

„Борис е живото доказателство колко важно е да се грижим за читалищата си, които са най-старите културни средища. Те вадят и развиват такива талантливи деца. Радвам се, че Община Пловдив всяка година подкрепя читалищата си”, каза и зам.-кметът по култура Пламен Панов и отправи покана към Борко да се включи в големия концерт на млади таланти и известни пловдивски музиканти по повод Деня на Европа на 9 май.

Почетен плакет за приноса си към развитието на Дюлгеров в музиката получи и педагогът му Росица Грозданова.

Тя сподели, че и Борис като много други деца пристъпил в залата с пианото от любопитство, когато бил на 5 г. Започнали да работят заедно и още след първия концерт тя открила в малкото момче духа на състезател и желанието да бъде лидер.

„Точно в такъв момент е важна ролята на педагога – да мотивира детето максимално дълго да се занимава с музика”, разказа Грозданова и се обърна към кмета Здравко Димитров да помогне на музикалните школи към пловдивските читалища да имат по-голям достъп до концертните зали и пространства.

„Израстването им идва не само с репетиции, но и с изявите им пред публика. Това ги мотивира допълнително да свирят”, аргументира се тя.

Димитров веднага предложи да бъде ремонтирана залата в Дома на учителя в началото на Стария град откъм Понеделник пазара.

„Там има роял и няма да е трудно веднага да реагираме, за да имат децата своята сцена”, каза той.

Родителите на 9-годишното момченце разказаха, че Борис сам е изявил желание да се занимава с пиано, а те самите – освен че често слушат класическа музика у дома, нямат никаква връзка с изкуството.

„Аз съм зъболекар, а съпругът ми е ветеринарен лекар. Когато обаче Борко изяви желание да свири, ние го подкрепихме. Не го пресираме, оставяме сам да реши как иска да се развива”, каза майката Роза Йосифова.

Младият пианист пък разказа, че обича всички произведения, които свири, а зад пианото сяда всеки ден поне по час, за да се упражнява. Борко допълни и честарателно учи уроците си, дори му остава време за игра с приятелчетата.

Момчето тепърва влиза в активния сезон и му предстоят няколко участия в конкурси – първите в Пловдив и Велико Търново. После активно започва репетиции за нова програма, защото като носител на  награда „Гран при  Джуниър“  той ще има възможността да свири с Академичния оркестър на Националната музикална академия „Панчо Владигеров”. Тепърва той и учителката му Роза Йосифова очакват да разберат кое ще е произведението от български композитор, което трябва да подготвят.