Един от най-добрите съвременни илюстратори в света, Ясен Гюзелев гостува в пловдивската галерия Aeterna. Изложбата  съживява добре познати приказни герои, пречупени през призмата на Ренесанса, реалистичните школи на XIX век и модерната концепция за дизайн, илюзорната игра на сенки и приказната перспектива.

Изложбата "Другият живот на илюстрацията" се състои от графики и цветни принтове на илюстрации от някои от емблематичните заглавия, върху които художникът работи през годините. Те са номерирани и подписани от автора, признат за един от най-добрите илюстратори в света. Гюзелев сътрудничи с издателства като германските J. F. Schreiber и Aufbau-Verlag, канадското Simply read books, британското Walker books, тайванското Grimm Press.

Със своето изкуство, Ясен Гюзелев не само ни разкрива нови и непознати светове, но и тайнството на един друг всемир, задкулисния и чудноват живот на илюстрациите. Живот изпълнен със цветове, сенки и перспективи от едно непознато и същевременно толкова близко до нас царство на герои и сюжети.

Миналата година изложбата гостива в Българския културен институт в Рим. 

Ясен Гюзелев е роден през 1964 година в София. След завършването на Националната художествена академия в София, Гюзелев заминава за Италия и работи там в продължение на няколко години. В периода 1990-1993 г. илюстрира книги, карти Таро и работи за списания в Милано, Торино и Флоренция.

Големият му пробив идва с "Алиса в Страната на чудесата" от Луис Карол. Канадското издание печели сребърен медал от Американското общество на илюстраторите и гран при за оформление на корица от Американския институт за графично изкуство. Сред по-важните му отличията са диплом от "Златния молив на Белград" през 2001 г. и Independent publisher book award в САЩ през 2002 г.

Ясен Гюзелев работи най-вече по класически творби като "Дон Кихот" от Сервантес, "Пинокио" от Карло Колоди, "Оливър Туист" от Дикенс, "Баскервилското куче" от Артър Конан Дойл, "Декамерон" от Бокачо, "Пътешествие до центъра на Земята" от Жул Верн и др. Участвал е в много изложби, включително заедно с брат си - художникът Чавдар Гюзелев (например, в Българския културен институт, Прага, 2010). Имал е самостоятелни изложби в галерии в София, Париж, Виена, Москва, Лос Анджелис, Рюселхайм, Белград.

Гюзелев е сред най-светлите умове на България. Син е на прочутия оперен певец Никола Гюзелев, но е създал собствено име, лична биография и място сред интелектуалния елит.

Изложбата ще бъде открита утре, в 18 часа.