5 200 лева е сумата, събрана от продажбата на 15 картини на търга, който се проведе днес в Народна библиотека "Иван Вазов". 

Благотворителната изложба "Изкуство за мир" показва как изглежда войната през очите на български и украински деца.  На търг бяха изложени 27 творби от израелски творци, дарени за кампанията от музейна галерия "Димитър Георгиев"- Пловдив. Всички тези автори са свързани с Украйна. Голяма част от тях са родени и завършили своето образование там. Творби на представените автори в благотворителната изложба са в музейни и частни колекции по света, включени са в редица изложби. Украинската авторка и художничка Олга Верасен, също ще изпрати свои творби и рисунки от най-новата и книга за аукциона. Детските рисунки са осигурени от фондация "Живи корени". 

Организатор на аукциона е фондация "Юкрейн Съпорт и Реноватион", която заедно с Община Пловдив и почетния консул на Украйна Димитър Георгиев и с помощта на доброволци и фирми, превърнаха бившата Белодробна болница във втори дом за бежанци от войната. Целта е да бъдат събрани 20 000 евро за външен и вътрешен ремонт на двуетажна сграда, която да се преобрази във втори Детски център - занималня, в който децата ще имат възможност да учат, играят и забавляват докато техните майки търсят работа, ходят по интервюта и учат български език. Идеята е той да започне да функционира до края на лятото. 

"Прекрасен старт, който ще ни позволи да стартираме ремонта! Останали картини и рисунки са достъпни в библиотеката до понеделник, ще ги сложим и онлайн и в сайта, за да съберем необходима сума!, заяви Наталия Еллис.