Новата галерия на улица "Гладстон" ще бъде открита до няколко седмици. Това обяви кметът на Пловдив Иван Тотев по време на откриването на първата изложба в новото културно пространство на мястото на магазин "Детмаг". Той загатна, че пространството на новата галерия създава условия за провеждането на разнообразни събития, пише PlovdivTime.bg.

Десетки граждани и културни дейци посетиха първата изложба в новата галерия "Капана". Експозицията "Избрано от фонда на Община Пловдив" бе официално открита вчера, малко след като бе срязана лентата на новото галерийно пространство. 

Припомняме, че двуетажната галерия е понастоящем най-голямата в Пловдив. Ремонтът, който костваше на общината 1 млн. лв., бе завършен за 100 дни. 

"Ако Пловдив не бе Европейска столица на културата, сигурно нямаше да имаме куража да я преустроим в галерия. Имахме оферти от собственици на магазини, можехме да отдадем пространството като търговска площ", сподели кметът по време на откриването. Той допълни, че Капана е име, което ще даде добавена стойност на самия квартал, традиционно свързващ се с изкуство, култура, както и с многото заведения. 

Сред експонатите в новото пространство е картина на Вълчан Петров, която до този момент красяла кметския кабинет.

"Най-напред показваме тази част от фонда, която е свързана с живописта. Важното в тази експозиция е, че тя представя една ретроспекция на начина, по който се е развило пловдивското изкуство", сподели директорът на Градска художествена галерия, под чиято опека преминава новата галерия. Красимир Линков изтъкна, че в експозицията са включени предимно пловдивски автори, както и такива, които са гостували под тепетата. Някои от тях вече не са сред нас, други отдавна са заминали в чужбина. 

Следващата част от изложбата ще бъде посветена на графиката, разкри още Линков.

Галерия "Капана" ще работи без почивен ден, а изложбата може да бъде разгледана от 9:30 до 18:00 часа.

Ето как видя откриването на първата експозиция фотографът ни Румен Куртев: