Големият български художник Никола Манев, който почина в четвъртък в Париж, трябваше да гостува в Пловдив след 10 дни. В рамките на Есенния салон на изкуствата Никола Манев, Андрей Лекарски и Лъчезар Ошавков трябваше да представят съвместна експозиция озаглавена „Трима парижани в Пловдив”.

Откриването бе предвидено за 5 септември в Градската галерия.

Тримата творци са връстници и съидейници. Манев и Лекарски живеят и творят във френската столица от 1962 г., а Ошавков – от 1968 г. Освен изкуството те са свързани и със спомени от детството, споделено в България. Те представиха експозицията си преди няколко месеца в Българския културен институт в Париж. 

Тази сутрин обаче творческата гилдия бе разтресена от новината за кончината на Никола Манев. Както TrafficNews.bg съобщи,  77-годишният художник e получил мозъчен инсулт. Той не се почувствал добре и тръгнал без придружител към болницата, но на входа на лечебното заведение припаднал пред лекарите, поясни синът му Александър. По думите му смъртта е настъпила в 22,15 ч. (бълг. време).

Манев има зад гърба си над 137 самостоятелни изложби в цял свят и множество групови изложби и биеналета. Над 3000 негови творби са притежание на държавни и частни колекции и музеи в над 30 страни по света.

Роден е в Пазарджик, отрасъл в Чирпан, завършва художествената гимназия в София, а през 1962 г. е приет във френската Академия по изящни изкуства, където завършва „живопис“ в класа на проф. Морис Брианшон.

Семейството му съобщи, че Никола Манев ще бъде погребан в България.