Изложение на уникални колекции от ценни пощенски марки, карти и други материали откриха днес в Пловдивския панаир. Европейската филателна изложба „Пловдив фила 2019“ ще продължи до 20 октомври и ще представи бисери на филателията от няколко континента. 

По време на откриването бе валидирана пощенската марка "Морски ветроходни кораби". Печата положиха официалните гости, сред които бяха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, кметът на Пловдив Иван Тотев и председателят на Общински съвет Савина Петкова. 

Вярвам, че тя ще представлява голям интерес за колекционерите, имайки предвид, че тиражът е едва 1000 броя, изтъкна Желязков. По време на откриването той обяви, че следващото голямо филателно изложение ще се проведе през 2020 година в София.

Участие в церемонията взе и Трио "Сопрано", което изпълни химна на Република България и химна на Европа. 

През следващите дни гостите на панаира могат да се насладят на най-редките и скъпи екземпляри от българската филателна и предфилателна класика присъстват в сбирката на Идор Гатти, член на Кралското британско филателно дружество в Лондон, а негови колеги от София добавят два шедьовъра – марките „Малък лъв“ и „Източна Румелия“. 

Изложбата  подкрепя Пловдив като  Европейска столица на културата, затова първият ден е посветен на града домакин. 

Илюстрована пощенска карта „140 г. от подписването на Цариградския мирен договор” ще бъде валидирана в присъствието на Симеон Сакскобургготски, почетен председател на Съюза на българските филателисти /СБФ/, и Никита Лобанов-Ростовский  - внук на княз Алексей Лобанов-Ростовский, подписал историческия документ от страна на Русия. Това ще стане утре - 18 октомври, когато ще бъде и дебютът на каре от 4 пощенски  марки „100 г. от рождението на Николай Хайтов”.  В Деня на историческото наследство Симеон Сакскобургготски ще бъде награден от Международната асоциация на филателните експерти с медала „Хунзикер“.