Като знам колко пълни хладилници има в момента, чудя се на кого да отида на гости. С такава шега председателят на  Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев коментира живота в изолация, наложен от извънредното положение заради зараза с коронавирус. Той поздрави колегите си за вчерашния Международен ден на театъра и благодари на публиката за подкрепата  в интервю с колежката си Диана Любенова по bTV.

Мутафчиев сподели, че продължава да върши задачите си, но от вкъщи, а покрай дистанционното обучение на детето си се е наложило да си припомни знанията си по български език.

Сега сме на лични местоимения и минало и сегашно време. И знаеш ли, това връщане към знанията е приятно, замириса ми на училище, призна актьорът.

Той сподели, че извънредната ситуация не го плаши, но му създава дискомфорт, защото  хората на театъра се хранят от аплодисментите, погледите, диханието, сълзите на публиката.

Вечер като седнем на масата с жена ми да си вземем дезинфектанта и ни става криво от тази липса на театър, каза Мутафчиев. Той не пропусна да коментира и инициативата не немалко трупи да захранват своята публика с онлайн събития.

Така показваме на зрителите, че сме живи, че скоро ще излезем на сцената пред тях. Няма какво да се заблуждаваме, в извънредната ситуация първи спряхме и последни ще започнем, защото хората ще ги е страх дълго време да се събират по повече в затворени пространства. Така че връщането към театъра ще бъде като захранване след диети. Не може веднага да захапеш месото, а поетапно за се връщаш към нормален режим, каза Мутафчиев.

Шефът на гилдията на актьорите не пропусна и темата за актьорите, които не са на трудов договор и в момента са в затруднено положение, както и асоциации, сдружения, правещи театър в различни алтернативни пространства. Много хора в такава ситуация му звъняли, но не за да се оплакват, а за да предложат възможни решения.

Има хора, които мислят за записване на трудовата борса, за да получават обезщетение, но проблемът при тях е, че театър може да няма, но имат действащи граждански договори. Очаквам да ми се отговори от Социалното министерство  на поставените въпроси, мисля, че има разбиране и от Министерство на културата за поставените казуси. Поздравявам министър Сачева. Тя първа ми се обади, за да ме попита как да намерим изход от ситуацията за тези колеги. Другият вариант, който обсъждаме, колегите членове на Съюза на артистите – те са около 300 човека самоосигуряващи се,  да получат помощ с решение на Социалното министерство. Например да получават всеки месец минимална работна заплата, докато трае карантината, но това се обсъжда все още, каза Христо Мутафчиев. Той допълни, че това решение ще бъде обявено в понеделник и допълни, че веднага след като стане възможно публиката да се върне в залите, ще се състои и церемонията за наградите Икар, която по традиция е на 27 март.

Веднага уточнявам, че това ще стане не при условия на 100 човека през място в салона. Ако продължат тези мерки, просто ще направим церемонията без публика, в залата ще са само номинираните колеги. Ще си направим концерта. Той ще се заснеме и ще бъде излъчен, каза  Мутафчиев. За негово съжаление при такъв сценарий ще загуби фондът за подпомагане на болни артисти, в който приходите от продажбата на билети – 8-10 хиляди лева, се вливат всяка година.

Диана, аз съм Мутафчиев, а не Мутафчийски, разсмя колежката си актьорът в отговор на въпроса каква е прогнозата му за край на кризата със заразата от коронавирус. И с шеговит тон допълни, че това ще се случи, когато отнемем короната на вируса.

Трябва да съхраним психиката си, после ще се върнем в театъра, ще възстановим спектаклите. Моля ви, колеги, пазете психиката си, здравето също, призова на финала на разговора той.