Празнична изложба с творби на едни от най-добрите съвременни художници и платна на класици беляза четвъртия рожден ден на арт галерия "Етерна". Галеристът Стоян Даскалов бе запълнил всеки кът от двете зали на галерията с особен детайл и признателност към всички артисти, представили самостоятелни изложби в арт пространството през последните 4 години. 

В по-голямата нова част на арт пространството бяха обособени специални кътове за всеки от творците, с които Даскалов работи. В първата зала на "Етерна" пък бяха представени платна на златните стари майстори, сред които Никола Танев, Жорж Папазов и Цанко Лавренов. 

Приятели на галериста направиха кратка ретроспекция на визионерската му дейност. 

Стоян Даскалов е един от хората, които с цялото си сърце помага на много художници да градят своите творчески биографии. Той разкри потенциала на това уютно място, а селекцията от автори, които гостуваха в "Етерна" през тези четири години, е наистина впечатляваща. Тук видяхме плътта на мрака и звукът на светлината  заедно със Светлозар Чавдаров, магическите изходи на  Атанас Хранов, нещата от живота на Илия Йончев, откъсите от нищото на Яна Костадинова, лабиринтът на Иван Минчев, надникнахме отвъд хоризонтите Илиян Савков, въздишахме по елегантните силуети  на Невена Дякова- Чавдарова, прехласвахме се по жените  на Петко Ломски, провокациите на Георги Симов, който за съжаление вече не е сред нас, творческите шизофренни спомени на Емил Атанасов, мистичните хоризонти на Таню Митев, който за съжаление също рисува някъде там горе, срещнахме Търсачът на истини  Георги Йорданов. Всеки от тях  пренасяше част от своя свят в безистена , в който както авторите, така и гостите винаги се чувстват като у дома си, каза водещата Парашкева Иванова. 

Водещата се пошегува с единственият портрет на Даскалов - „Пъпеш с цигара в уста”, дело на Атанас Хранов. Не пропусна и да подчертае интересните критерии на галериста за селекция на творци, а именно "творци, почтени в това, което правят, и съумяват да отстояват себе си и идеите си”.  

"Трудностите, които  ни съпътстват, правят този критерий все по-важен. Отношението и грижата, с която той се отнася към всеки гостуващ автор и към всяка изложба,  показват, че той също е почтен към тях. Тук е моментът , ако някой от присъстващите тук художници не е съгласен , нека говори сега или да замълчи завинаги", пошегува се тя и директно покани присъстващият Хранов да наруши мълчанието, но последваха само смях и аплодисменти. 

Иванова пожела вечност на галерията, като направи блестяща алюзия с името ѝ. 

"Всъщност, освен че ни отваря вратата към един различен и интригуващ свят, Стоян успя да събере около себе си една група хора, за които колекционерството не е само инвестиция, но и страст, а срещите тук носят любов. Което всъщност е безценно", допълни тя.

Рожденият ден на галерията събра в двора на БезистенЪ на Главната улица множество гости, сред които художници, културни дейци, предприемачи, галеристи, журналисти и бохеми. След обиколка в галерията, посетителите се насладиха на чаша вино и гурме предложения, а атмосферата беше допълнена от прекрасното изпълнение на Росен Кукошаров и Иван Гърбачев.

Изложбата ще бъде достъпна за посетители в галерия „Етерна“ до 15 септември.